Túrával kampányolnak a havi-hegyi mandulafa mellett

2019. február 15. 09:35 2019. feb. 15. 09:35

Túrát szervez a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség a Janus Pannonius Múzeummal közösen február 16-án a havi-hegyi mandulafához, mely az Európai Év Fája versenyben gyűjti jelenleg a voksokat. A pécsi fa jelenleg a második helyen áll, a nemzetközi megmérettetés a hónap végéig tart, mutatjuk, hol tudsz szavazni.

A havi-hegyi mandulafa 2018-ban 4779 szavazattal lett Magyarországon az Év Fája, ezzel pedig kvalifikálta magát az Európai Év Fája voksolásra.

A 135 esztendős mandulát a Janus Pannonius Múzeum tájékoztatása szerint február 13-án felkereste Rob McBride fanagykövet (igen, a fanagykövet létezik, akárcsak a borlovag), szemrevételezési céllal, előtte pedig beugrott a múzeum természettudományi osztályára némi madárkalács-készítésre a gyerekekkel. Ezután egy flashmobot is tartottak, majd a fanagykövet beugrott megnézni A magányos cédrust.

Az Év Európai Fája szavazás február 28-ig tart. Cikkünk megjelenésekor a pécsi mandula 19500 szavazaton állt, 180 szavazattal lemaradva az abramstevói tölgy mögött. A szavazás állását ide kattintva láthatod, egyúttal voksolni is tudsz.

A havi-hegyi mandulafa sikeréért a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség aa Janus Pannonius Múzeummal közösen február 16-án, szombaton túrát szervez. A séta a Remeteréttől indul, a kirándulás célpontja a Havi-hegy. A 12 kilométeres kirándulás a távolsági autóbusz-pályaudvarról indul 9.15-kor, a részvevők az Abaligetre induló busznál találkoznak.

A templom előtt (kb. 14.00 órakor) a Janus Pannonius Múzeum munkatársai rövid ismertetőt adnak a fáról és a versenyről. A szervezők azt kérik, hogy a kirándulók csizmában vagy sárvédős bakancsban érkezzenek.