Tarolt a PTE fúvószenekara Prágában

2019. február 19. 10:26 2019. feb. 19. 10:26

Három díjat nyert Pécsi Tudományegyetem zeneművészeti intézetének fúvószenekara, a Zsolnay Vilmos Fúvószenekar (Zsolnay Wind Orchestra) a hétvégén rendezett 21. Prágai Nemzetközi Fúvószenekari Fesztiválon.

Az 2014-ben alapított, mintegy ötvenfős együttes kategóriája legjobb zenekara lett, a kötelezően előadandó mű legjobb interpretációjáért járó elismerést és a verseny legjobb zenekarának díját, azaz a nagydíjat is megkapta a fesztiválon - áll a közleményben.

Az elismeréseket a Major András karmester vette át Antonín Stanek cseh kulturális minisztertől.

A zsűri az értékelésében kiemelte, hogy a Zsolnay Wind Orchestra pontos kottahűség mellett az eredeti zeneszerzői szándékot is közvetítette a hangulatok, a színek és az atmoszféra tekintetében.

A grémium hangsúlyozta a szólisztikus teljesítményeket, ugyanakkor méltatta az apró részletek kidolgozottságát a kamarazenei pillanatokban - olvasható az összegzésben, amely a többi között arra is kitért, hogy a zsűri megfogalmazása szerint Major András karmester "kivételes érzékkel" irányította együttesét.

A PTE felidézte: a zenekar a zeneművészeti intézet jelenlegi és volt hallgatói, illetve a PTE egyéb karainak összefogásával, Neumayer Károly egyetemi docens, Liszt-díjas fúvószenekari karnagy kezdeményezésére jött létre 2014-ben.

Repertoárjukban magyar és európai eredeti fúvószenekari művek, komolyzenei átiratok, szórakoztató fúvószene, valamint kamarazenei művek találhatóak. Céljuk egyúttal a magyar kortárs fúvószenei művek megszületésének inspirálása, előadása, és azok a közönséggel való megismertetése.

Megalakulásuk óta lépnek fel a Zenélő Zsolnay elnevezésű koncertsorozat hangversenyein a pécsi Kodály központban, ahol 20. századi és kortárs szerzők darabjait tűzik műsorra - hívta fel a figyelmet a közlemény.