Képviselői munka: ezt kapod a pénzedért a Fidesz képviselőitől

2019. február 19. 14:06 2019. feb. 19. 14:06

Beszéljenek a számok: megnéztük, a pécsi önkormányzati képviselők hányszor szóltak hozzá a város életét nagyban meghatározó közgyűlési vitákhoz a ciklusból eltel 4,5 évben. Nem fogod elhinni, hogy melyik párt tagjai hallgattak a legtöbbet fizetésükért körzetük választópolgárainak érdekében.

Számok tükrében

Újra és újra felmerül a kérdés: valódi képviselők, vagy pártok mamelukjai ülnek a városokat irányító testületekben? Személyes vonzerejük, vagy az éppen divatos párt logója juttatta őket a képviselői székbe? Meghálálják a választók bizalmát, felszólalnak az önkormányzati üléseken, felvetik a körzetük gondjait, bajait, vagy csak kötelességtudóan nyomkodják a gombokat, ahogy azt pártbéli elöljáróik elvárják?

Helyettünk most beszéljenek a számok. A pécsi önkormányzat szocialista képviselője, Gulyás Emil kikérte a hivataltól: a 2014-es őszi választások óta mostanáig, azaz miután a ciklusból eltelt majdnem 4,5 év, a városi képviselők közül ki hány alkalommal és mekkora időtartam erejéig emelkedett szólásra.

Pontosan tudjuk, hogy a képviselői munka nem csak abból áll, hogy a jó szenátor bemegy a közgyűlés ülésére, és ott eregeti a bársonyos baritonját. Ott vannak a fogadóórák, az alkalmak, amikor át kell adni valamit a körzetben, meg minden, mindezt nyilván valamilyen polgári foglalkozás űzése mellett. Mégis, más adat híján fogadjuk el a képviselői aktivitás egyik számszerű fokmérőjének azt, hogy a képviselők hányszor és milyen hosszan adtak hangot az őt megválasztók felvetéseinek, panaszainak, illetve saját kezdeményezéseiknek, hiszen ezt a fajta összesítést számos városban megteszik évi rendszerességgel.

Szómágusok

Az adatok alapján - amúgy érthető módon a napirendek többségét felvezető - Páva Zsolt polgármester a pécsi közgyűlés szókirálya, behozhatatlan előnyre tett szert, amit mostanában kint is hagy a dísztermen kívül.

Páva 62 híján 4000 alkalommal szólalt fel a ciklusban és csaknem nettó 55 órán keresztül beszélt.

Aki figyelemmel követi a városi közgyűlés eseményeit, nem lepődik meg rajta, hogy az ezüstérmet az ÖPE vezetője, Kővári János kapja:

ő csaknem 30 órán keresztül osztotta meg gondolatait képviselőtársaival.

Hozzászólásainak hosszúságát jól jellemzi, hogy mindezt kevesebb, mint ezer hozzászólásból hozta össze. A Pávát a közgyűlések vezetésében általában helyettesítő Őri László 22 óra 51 percig beszélt, 1128 alkalommal.

Ezután ellenzéki képviselők következnek. Gulyás Emil (MSZP) 647 alkalommal, több mint 16 órán keresztül hangoztatta véleményét, Keresztes László Lóránt 506-szor szólalt fel, 15 óra 12 perc erejéig. Befért a toplistába az időközben alpolgármesteri posztjáról távozó Girán János is – Páva Zsolttól ő vette át az ülések vezetését 2016-ig – 14,5 órával. A tíz óra felett teljesítők klubjába tartozik Kunszt Márta is (DK), ő 708 alkalommal tudatta véleményét a nyilvánossággal.

Karthauziak

Nem árulunk el titkot: a lista túlsó végén a Fidesz-KDNP frakció képviselői ülnek. Ez főleg annak fényében szomorkás, hogy 2014-ben Pécs körzeteiben a jobboldali képviselőkbe vetették a bizalmukat a választók, tőlük várnák, vagy, amint az látszik, több esetben inkább várták volna, hogy érdekeiket tevőlegesen is képviseljék a közgyűlésben.

A negatív rekorder Kövesi Mária, ő a közel 4,5 év alatt egyetlen alkalommal emelkedett szólásra,

és 38 másodpercig bírta szusszal, cserébe a választók bizalmáért és képviselői fizetéséért.

Kiss-Tihanyvári Dóra megduplázta párttársa teljesítményét, de így is csak 2-szer szólt hozzá a vitához, ez valamivel tovább, mint egy percig tartott.

Fazekas Orsolya összesen 3-szor beszélt, igaz, ez csaknem 6 percig tartott.

Deli Eszter 4 alkalommal szólt hozzá, de rövidre fogta, 3 perc 11 másodpercig hívta fel magára a figyelmet. Órabért azért még nála sem érdemes ez alapján számolni, mert betyáros összeg jönne ki.

Pál Miklós 9, Huba Csaba és a lakástakarékok beszántásának hajrájában még last-minute szerződéseket kínáló Grób Gábor 11, a közösségi médiában amúgy rendkívül aktív és olykor meglehetősen szabadszájú Hári József mindössze 21 alkalommal tisztelte meg hozzászólásával a várost irányító testületet. Haász János is csak 25-ször szólt.

A fent említett, a Fidesz-KDNP színeiben a közgyűlésben ülő városanyákat és -atyákat még Fodor Ibolya is lehajrázta a maga 33 hozzászólásával. Annak ellenére, hogy majdnem egy teljes évig meg sem jelent az önkormányzati üléseken, és utána is igen csendes volt évekig, igaz, 2018-ban 23-szor is hozzászólt.

Természetesen a fenti felsorolásból kihagytuk azokat a képviselőket, akik nem ültek bent a közgyűlésben a ciklus kezdete óta, vagy már távoztak.

Ha nem számoljuk a csonka 2014-et és a gyerekcipőben járó 2019-et, akkor Fazekas Orsolya, Kövesi Mária, Tihanyvári Dóra, Deli Eszter, Grób Gábor és Pál Miklós – mind a Fidesz-KDNP képviselői - munkásságából telt úgy teljes év a ciklusból, hogy egyszer sem képviselték a közgyűlésben verbálisan körzetük választóit.