Egy évre leültetik a volt szigetvári fideszes polgármester kérésére pénzért szavazó volt DK-st

2019. február 19. 15:13 2019. feb. 19. 15:13

Enyhítette a Pécsi Ítélőtábla annak a volt képviselőnek az ítéletét, aki 2013-ban DK-s képviselőként, Kolovics János szigetvári volt fideszes polgármester kérésére pénzért szavazott. A látványosan megélhetési politikus 2 év letöltendő helyett egy évvel megúszta a dolgot, de hűsölnie kell.

A Pécsi Ítélőtábla közleménye szerint a szigetvári volt fideszes polgármester, annak nevelt fia valamint egy korábban a leghősiesebb városban DK-s képviselőként dolgozó férfi büntetőügyében az utóbbinál (aki az elsőrendű vádlott volt) enyhítették a büntetést.

A történetről dióhéjban az MTI tavalyi híre alapján:

2013-ban "jogszabályváltozások miatt a szigetvári vízközmű-szolgáltató társasága beolvadt más szolgáltató cégekbe. A képviselő-testület azonban úgy döntött, hogy a különös jelentőségű nem víziközmű-vagyonelemek - köztük a szigetvári gyógyfürdő és tanuszoda, a gyógyfürdőhöz kapcsolódó hotel - maradjanak a város tulajdonában. Ezek működtetésére új gazdasági társaságot kívántak létrehozni. A polgármester azt szerette volna, hogy az új cég ügyvezetője is M. G. legyen, de a szándékát a képviselő-testület egy része nem támogatta. A városvezető több képviselőt is megkeresett - a minősített többségű döntéshozatalt igénylő - javaslat támogatására, ők azonban visszautasították kérését."

(M. G. Kolovics nevelt fia, az ügy másodrendű vádlottja, Kolovics az ügy harmadrendű vádlottja volt - a szerk.)

Ekkor találták meg Z.L.M. DK-s önkormányzati képviselőt, aki külföldön dolgozott akkoriban. Z.L.M-nek még a hivatal járművét is felajánlották, hogy hazahozzák Németországból a fontos szavazásra, majd visszavigyék oda - ez meg is történt később.

"Az elsőrendű vádlott szavazata által biztosított minősített többséggel 2013 októberében a képviselő-testület döntött az új gazdasági társaság megalapításáról, illetve M. G. ügyvezetővé választásáról. Ennek kompenzálásaként - az ügyészség szerint - a polgármester 2014 januárjában utasította az ügyvezetőt, hogy a képviselő cégével 3,8 millió forintos vállalkozási szerződést kössön. A vád szerint az elsőrendű vádlott cége munkát nem végzett, ennek ellenére a cégvezető teljesítésigazolást állított ki a vállalkozói díj kifizetésére"

- áll az MTI hírében.

A hír szerint Kolovics az utolsó szó jogán tavaly tagadta, hogy bűnös lenne.

És hogy mi lett a büntetés?

A Pécsi Ítélőtábla friss közleménye szerint

"a Pécsi Törvényszék az I.r. vádlottat hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és bűnsegédként elkövetett hűtlen kezelés bűntette miatt 2 év börtönre és 2 év közügyektől eltiltásra, a II.r. vádlottat hivatali vesztegetés bűntette és folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntette miatt 1.050.000 forint pénzbüntetésre, a III.r. vádlottat felbujtóként elkövetett hivatali vesztegetés bűntette és felbujtóként, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntette miatt 1 év börtönre ítélte. A szabadságvesztés végrehajtását a III.r. vádlott esetében 3 évi próbaidőre felfüggesztette.

A törvényszék ítélete ellen az I.r. vádlott védője elsősorban felmentés, másodsorban enyhítés érdekében fellebbezett. Az ítélet a II.r. és III.r. vádlott esetében első fokon jogerőre emelkedett.

A másodfokon eljárt Pécsi Ítélőtábla az I.r. vádlott által elkövetett cselekményt hivatali vesztegetés elfogadása bűntettének és folytatólagosan, társtettesként elkövetett gazdasági csalás bűntettének minősítette, büntetését 1 év börtönre enyhítette. Az ítélet ezzel az I.r. vádlott vonatkozásában is jogerőre emelkedett."