Pedagógussztrájk: nagy a hajlandóság, sok a támogató

2019. február 20. 13:14 2019. feb. 20. 13:14

A válaszadók 80%-a támogatja a munkabeszüntetést a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint. A baranyai küldöttek ma üléseznek, fontos részletek derülhetnek ki.

A Népszava cikke alapján a tanárok készen állnak a sztrájkra. Mint ismert, a PDSZ online felületen méri a közoktatásban dolgozók sztrájkhajlandóságát.

A lap szerint több ezer visszajelzés érkezett már a PDSZ felmérésére, amellyel a tanárok sztrájkhajlandóságát szeretnék feltérképezni. Szűcs Tamás szakszervezeti elnök elmondta: az eddigi válaszadók mintegy 80 százaléka támogatja a munkabeszüntetést.

A sztrájkhajlandóság a városi, nagyvárosi iskolákban a legmagasabb, az érintett tantestületek többségében meghaladja az 50 százalékot. Van olyan iskola, ahol 45 tanárból 43 sztrájkolna. A PDSZ-elnök szerint jelentős azok aránya is, akik akár egy több napos sztrájkot is bevállalnának – így a Népszava.

Nagy Erzsébet, a szakszervezet pécsi ügyvivője lapunknak elmondta: a PDSZ baranyai küldöttgyűlése szerdán ülésezik. Most fognak friss adatokat kérni helyben a sztrájkhajlandóságról és arról, hogy milyen a részvételi hajlandóság egy szolidaritási sztrájkra.

- Az a variáció is lehetséges, hogy rendes sztrájkkal csatlakozunk a közszolgálati dolgozókhoz – mondta Nagy Erzsébet. - Ennek jogi feltétele is van, nevezetesen, hogy ne legyen jogvita a még elégséges szolgáltatásról. Ezzel lehet ugyanis húzni az időt, mert a sztrájktörvény 2011. évi módosítása óta kötelező ebben a kérdésben megállapodni, vagy annak hiányában a bíróság döntését megvárni.

A PDSZ véleménye az, hogy - ahogy egy esetben a Kúria a bölcsődékben szervezett sztrájkkal kapcsolatban is kimondta - a közoktatási intézményekre sem vonatkozik még elégséges szolgáltatás kötelezettsége (azaz sztrájk alatti gyermekfelügyelet biztosítása), mivel nem végeznek a lakosságot alapvetően érintő tevékenységet.

A sztrájkról szóló törvény szerint "annál a munkáltatónál, amely a lakosságot alapvetően érintő tevékenységet végez - így különösen a közforgalmú tömegközlekedés és a távközlés terén, továbbá az áram, a víz, a gáz és egyéb energia szolgáltatását ellátó szerveknél -, csak úgy gyakorolható a sztrájk, hogy az a még elégséges szolgáltatás teljesítését ne gátolja.