Egymásnak esett az LMP és a Fidesz Pécsen

2019. február 21. 13:33 2019. feb. 21. 13:33

Elios-lámpák, gázolás, demagógia - hogy csak a hívószavakat említsük.

Mint ismert, február 12-én este 18 óra körül a pécsi Lánc utca és Koller utca kereszteződésében elütött egy tehergépjármű egy idős nőt, aki a gyalogátkelőhelyen próbált átjutni a négysávos úton. A nő a kórházba szállítását követően elhunyt.

Az RTL Klub Híradója szerint korábban ennél a kereszteződésnél is sok panasz volt az Elios Zrt. által felszerelt új lámpákra, mert azok nem adtak elegendő fényt.

A városháza az eset után a saját médiájában közölte, hogy a gázolás miatt több információt gyűjtenek be a kereszteződésről, és amennyiben indokolt, akkor akár forgalomirányító lámpa, több lámpaoszlop, vagy okos zebra, illetve ezek kombinációját építhetik oda.

Az LMP február 21-én kora délelőttre szervezett sajtótjékoztatót a kereszteződéshez, összekötve az Elios-lámpákkal a tragédiát. A Szabad Pécs szerint a párt Baranya Megyei Közgyűlés LMP-s képviselője, Angyal Károly a sajtóeseményen bejelentette: a párt aláírásgyűjtést kezdemenényez annak érdekében, hogy a pécsi zebráknál cseréljék le az Elios-lámpákat és olyan fényviszonyokat teremtsenek, amelyek nem balesetveszélyesek.

Erre adott ki válaszul közleményt a helyi Fidesz, miszerint az LMP ne használjon politikai haszonszerzésre egy tragédiát. A helyi kormánypárti erő kitért arra is, hogy tudomásuk szerint jelenleg az ügy tisztázása folyik, így szerintük "az LMP azt a vélhetően hamis látszatot kelti, mintha az eset visszavezethető lenne a Pécsett működő közvilágítási rendszerre."

(Mellékes, ám érdekes tény, hogy ilyenkor megtalálja a kedves Fidesz-sajtó a Pécsi STOP email-címét, de ha Hoppál Péter országgyűlési képviselő valahol átad valamit, akkor bizony csak méla kuss érkezik a Fidesz felől, meghívó viszont nem - a szerk.)

A közlemény végén a Fidesz pécsi csoportjának elnöksége még kitért a következő dörgedelemre:

Arra kérjük és szólítjuk fel az ellenzéki pártok politikusait, politikai haszonszerző akcióikhoz még véletlenül se használjanak fel emberi tragédiákat, s ragaszkodjanak a tényszerűségekhez, tartózkodjanak a demagógiától.

Egyébiránt Kecskeméten is több gázolás történt az Elios-lámpák felszerelését követően, egy halálos gázolás után pedig az önkormányzat több gyalogátkelőhelynél módosított - írta meg az Index korábban.

Pénteken reagált az LMP

A Lehet Más a Politika Baranya Megyei Területi Szervezete péntek délután közleményben válaszolt a Fidesz fenti közleményére:

Pécsen ma egy politikai erő játszik az emberek életével, az pedig a Fidesz. Sajnos a kormánypárt eddig sem törődött a pécsiek biztonságával, hiszen olyan fontos volt a miniszterelnök vejének kiszolgálása, hogy az se zavarta őket, hogy felújításnak csúfolt pofátlan lámpatest beszerzések eredményeként sötétbe borult a város. Pécsnek nem önigazolást nyújtó mérésekre és statisztikákra van szüksége, hanem új működő közvilágításra és biztonságos gyalogátkelőhelyekre. A Pécsiek joggal vágynak olyan városvezetésre, amely a miniszterelnök családja helyett az itt élők érdekeit tartja szem előtt.