Páva-Hoppál per: áprilisban lesz a másodfokú eljárás első tárgyalása

2019. február 22. 11:38 2019. feb. 22. 11:38

Az Emberség Erejével Alapítvány kontra Páva Zsolt, Hoppál Péter és a pécsi önkormányzat perében április 10-én tartják a másodfok első tárgyalását. A Kúria elutasította az alapítvány beadványát, szerintük ugyanis nem alátámasztható, hogy elfogultak lennének Pécsen a bírák.

A héten cikkezett a Pécsi STOP arról, hogy az Emberség Erejével Alapítvány fél éve várja, hogy a Páva Zsolt, Hoppál Péter és a pécsi önkormányzat ellen indított perük másodfokú tárgyalása elinduljon.

Mint ismert, Páva, de legfőképpen Hoppál elég durván nekimentek a civil szervezetnek, mikor kiderült, hogy az alapítvány oszthatja szét a régióban a Soros György magyar-amerikai mutlimilliárdos filantróphoz köthető Nyílt Társadalmak Alapítvány által adott 130 millió forintos keretet.

Az Emberség Erejével Alapítvány és a Fidesz közti ügyekről bővebben ezen a linken lehet olvasni.

Az alapítvány válaszul beperelte Hoppál Pétert, Páva Zsoltot, meg a pécsi önkormányzatot is. Több hónapnyi helybenjárás után Szekszárdra került a per, ahol valami véletlen folytán már csak a tavaszi országgyűlési választás után tartották meg a tárgyalási napot. Végül júliusban a Szekszárdi Törvényszék úgy határozott, hogy az Emberség Erejével Alapítvány közszereplő, akiknek tűrnie kell, amit róluk mondtak. Ám a fideszes politikusok által elmondottak igazságtartalmát nem vizsgálták, sőt, arra a következtetésre jutottak, hogy Hoppál és Páva politikusi mivoltukban mondták azt, amit.

Az alapítvány már akkor jelezte, hogy másodfokra tereli az ügyet, ezt 2018 augusztusának végén meg is tették, valamint egy elfogultsági kifogást is benyújtottak.

Azóta pedig a másodfokú eljárás elindítására, illetve az elfogultségi beadványra adandó válaszra vártak - írtuk szerdai cikkünkben.

Lapunk az alapítványtól megtudta, végre felszállt a fehér füst, április 10-én tartják a másodfokú eljárás első tárgyalási napját a Pécsi Ítélőtáblán. Az is kiderült, hogy a Kúria elutasította az alapítvány elfogultságot jelző beadványát, mert a Kúra szerint nem alátámasztható, hogy a pécsi bírák elfogultak lennének.

Ehhez már mi tesszük hozzá, hogy tavaly télen bő másfél hónapig dobálgatták Pécs és Szekszárd különféle bíróságai a pert, pont elfogultságra hivatkozva. Végül aztán a Pécsi Ítélőtábla vágott rendet, és jelölte ki a Szekszárdi Törvényszéket a per lefolytatására.

És az sem mellékes körülmény, hogy Páva Zsolt felesége a Pécsi Törvényszéken bíró.