Összevicceltek fél tonna kaját

2019. február 24. 09:09 2019. feb. 24. 09:09

Tartós élelmiszer gyűjtésnek álcázott tüntetést, vagy fordítva, elnöksimogatót és klubfoglalkozást tartott Pécsett a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, egyben felavatták első és egyelőre egyetlen, de legalább a belváros szívében lévő irodájukat. Kovács Gergelyt, a párt elnökét kérdeztük, aki válaszolt, de szerintünk nem mindenben mondott igazat.

Örök Élethez Örök Étel - Tüntess tartós élelmiszerrel Pécsen! - ezzel a szlogennel tartott szombaton délután köztéri teázós műsort az MKKP Pécsett a Kossuth téren. A viccpárt nagyjából fél tonnányi (!) tartós élelmiszert humorizált itt össze, amit karitatív célokra ajánlottak fel egy jótékonysági szervezetnek, amely neve elhallgatását kérte, a kétfarkúak pedig még poénból sem árulták el a kilétüket.

Innen a Kazinczy utca 3-ba vonulhattak az érdeklődők, ahol irodaavató és elnöki audiencia várta az érdeklődőket. Itt Kovács Gergely pártelnököt kérdeztük a belvárosi luxusirodáról és a rendezvényről.

A pártelnök nagyra tartotta a helyi szervezet végtelen puritánságát, amiért egy romos fal mögött megbúvó gazos területtel is beérték, amíg ki nem derült, hogy a pártiroda a foghíjtelekkel szemben található és még teteje is van, Sőt, Csontváry képek is megbújtak benne, ám ezeket már nem sikerült a fővárosba szállítani, mert lekicsinyítették őket. A megindokolhatatlan luxusirodát azzal indokolta a párt vezetője, hogy a festékek a pécsi pártsejt vezetőjének lakására voltak bezárva, a többiek nem fértek hozzá napközben, ezért jóval kevesebb eljárás indult Pécsett a tagok ellen, mint amennyit szerettek volna. Meg a Csontváry festmények is a korrupció gyanúját keltették volna egy lakás falán, kellett hozzájuk egy iroda.

További pécsi terveikről szólva – mert mi másért bérelne egy párt irodát a belváros kissé romos szívében – a pártelnök elmondta: az egyik legaktívabb passzivistájuk be fog kerülni az önkormányzatba. Ez még nincs teljesen lezsírozva, és tárgyalni kellene hozzá, de helyben nincs kivel, ezért egy nyíregyházi egyesületen keresztül próbálják elintézni, hogy tagjuk a választást megkerülve az önkormányzatba jusson. Kovács Gergely beszámolt első hasonló sikerükről is: Szombathelyen egy tagjuk a hónap végén bekerülhet az önkormányzat kulturális bizottságába egy helyi szervezetnek köszönhetően.

A szabadtéri megmozdulásról a pártelnök elmondta: mivel az elmúlt napokban bosszantóan jó idő volt, most, hogy végre megjött a hidegfront, ideje volt az utcára vonulni. A tüntetésnek álcázott élelmiszergyűjtés Kovács Gergely szerint is jól sikerült. Mint mondta, az értékesebb darabokat, mint a csoki vagy a jobb babkonzervek kiválogatták maguknak (a bevezetőben említett kétség itt ütötte fel a fejét, mert nem láttunk a párt tagjainál a gyűjtésből félretett darabokat), a többit pedig rászorulóknak juttatták el.