Beigazolódott: a pécsi vonalat is érinti a Keleti pályaudvar lezárása

2019. február 26. 11:42 2019. feb. 26. 11:42

Ahogy a hétvégén a Pécsi STOP megírta, a Keleti pályaudvar május 13-26. közti lezárása a pécsi vonalat is érintheti. A MÁV mostanra jelezte: a pécsi, a kaposvári, a szekszárdi, a bajai, a szombathelyi és a békéscsabai vonalakon lesz átszervezve a forgalom a lezárás miatt.

A napokban derült ki, hogy a MÁV május 13. és 26. között lezárja a Keleti pályaudvart karbantartás miatt, ám akkor még nem volt ismert, hogy pontosan mely vonalakat érintheti a lezárás alatti átszervezés (mert hogy a pályaudvar a karbantartás ideje alatt egyáltalán nem fog vonatokat fogadni).

A Pécsi STOP megkeresésére a MÁV a hétvégén azt közölte, még nincsenek pontos adatok, mert a forgalomszervezési egyeztetés még több fél közt zajlik. Lapunk már akkor megtippelte, hogy a pécsi vonalat érinteni fogja az átszervezés, mert alapjáratban a Keleti pályaudvar a honos végállomása a pécsi InterCity-vonatoknak (és a tavaly február vége óta tartó teljes vágányzár is véget ér március végével).

Májusban lezárják a Keleti pályaudvart - a pécsi vonalat is érintheti a változás

Május 13. és 26. között a MÁV lezárja a Keleti pályaudvart, emiatt az oda tartó és onnan induló vonatokat is máshová terelik. Hogy ez a pécsi vonalra milyen kihatással lesz, azt egyelőre a MÁV sem tudja, mivel a pécsi vonalon a március végén záruló teljes vágányzár utáni menetrend sincs még meg.

A MÁV hétfő este újabb közleményt adott ki, amelyben már konkretizálták, hogy mely útirányokból érkezőknek kell korlátozásokra számítania a lezárás alatt. Ezek a következők: Tatabánya, Győr, Hegyeshalom, Sopron, Szombathely, Kaposvár, Dombóvár, Pécs, Baja, Sárbogárd, Pusztaszabolcs, Békéscsaba és utóbbin keresztül romániai útirányok.

A konkrét menetrendi változások ugyanakkor még mindig nem ismertek, a MÁV közlése szerint ugyanis még jelenleg is tart azok kidolgozása.

Egy hétköznap 340, egy hétvégi napon 300-nál valamivel kevesebb vonat érkezik és indul a Keletiből, ez a vasúttársaság szerint naponta 25-30 ezer embert jelent.

A karbantartás alatt felújítják a peronokat, javítják a vakolatot, ellenőrzik a vasúti infrastruktúrát és cserélik az elhasználódott alkatrészeket is. A MÁV állomási hirdetményeken, a vasúttársaság Facebook-oldalán, a Mávinform és ügyfélszolgálat segítségével adja majd át az információkat a menetrendi változásokról az utasoknak.