Szolidaritási sztrájkot hirdetett az egyik pedagógus szakszervezet

2019. február 27. 06:58 2019. feb. 27. 06:58

Március 14-ére kétórás szolidaritási sztrájkot hirdetett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Nem a tanárok jogaiért harcolnak: a közszféra más területein dolgozóknak igyekeznek segíteni. A szakszervezet csatlakozásra buzdítja a közoktatásban dolgozókat.

"A PDSZ Országos Választmánya úgy döntött, hogy március 14-re szolidaritási sztrájkot hirdet a közszféra más ágazatainak munkabeszüntetése mellett” - olvasható a szakszervezet Facebook-oldalán.

A szolidaritási sztrájkról elmondták: „Ez nem a mi, nem az oktatási ágazat követeléseiért hirdetett akció, annak ellenére, hogy a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) 12 pontja és a mi követeléseink között vannak egybeesések (bérrendezés a közszféra egészére, így a közalkalmazottak számára, túlmunkák rendezése).

[...]

Nem az a célja, hogy konkrétan a mi ágazatunkban kikényszerítsen valamit, hanem az, hogy felhívja a figyelmet a közszféra más területein való helyzet tarthatatlanságára, és ezzel segítséget nyújtson másoknak. Ennek aztán a kölcsönös szolidaritás jegyében lehet az a következménye, hogy amikor a mi sztrájkunkat hirdetjük meg (a PDSZ OV és a visszajelzések alapján ebben sokan eltökéltek), mások is hasonló akciókkal segítsék azt. A szakszervezetiségnek pedig ez lenne a lényege: a kölcsönös segítségnyújtás.”

A cél tehát most nem az, hogy milyen hosszú lesz a leállás, hanem hogy minél többen fejezzék ki szolidaritásukat. A PDSZ ezért azt kéri a közoktatásban dolgozóktól: minél többen csatlakozzanak, biztassátok erre kollégáikat és figyeljék azokat az információkat, amelyeket levélben vagy a közösségi felületeiken minderről közzé tesznek.

„- Aki keres bennünket a pdsz@t-online.hu-ra írt levélben, vagy üzenetet ír, megküldjük a munkáltatóknak szánt minta-levelet és egyéb segédleteket! Figyeljétek a www.pdsz.hu-t, mert folyamatosan tesszük fel a sztrájkról szóló információkat!

- Kezdjétek megbeszélni, hogy az intézményetekben ki vagy kik vállalnák, hogy megszervezik a sztrájkot, s ha megvannak ezek a személyek, mielőbb vegyétek fel a kapcsolatot velünk! Esetleg már meg lehet alakítani a helyi sztrájkbizottságokat, amelyek aztán később majd az ágazati sztrájkot is szervezhetik.

- Próbáljátok mérsékelni a nemzeti ünnep miatt minden bizonnyal felvetődő problémákat, s esetenként akár tudatosan gerjesztett, erre hivatkozó hangulatkeltést! Ezzel kapcsolatban nem árt megjegyezni, hogy nem a PDSZ jelölte ki ezt az időpontot, hiszen pedagógusként látjuk ennek kockázatát, és azért javasoljuk az esetleg két órásnál is rövidebb munkabeszüntetést, hogy minél rugalmasabban lehessen kezelni ezt a kérdést. Fentebb már írtam, hogy most nem a sztrájk hossza, hanem a minél nagyobb részvétel a fontosabb.

- Amennyiben a munkáltatók elfogadják a még elégséges szolgáltatásra tett javaslatunkat március első hetében, akkor megkezdődhet a szolidaritási sztrájk előkészítése után annak tényleges végrehajtása, mely hasonló lesz a 2016 áprilisában tartott munkabeszüntetésekhez.

- Hamarosan újabb anyagot, egyfajta sztrájk-kisokost is küldünk. Őszintén reméljük, hogy ezer és ezer mindennapi teendőtök mellett lesz időtök foglalkozni a közszféra és az oktatás jövőjét meghatározó ügyekkel is.

- Ne feledjétek, a szakszervezet, csak segítséget tud adni a tiltakozás megszervezésében, de tiltakozni, sztrájkolni a tagjaink, és a munkavállalók tudnak!”

- kéri a tanároktól és iskolai dolgozóktól a szakszervezet.

A szolidaritási sztrájk alapja az, hogy eredménytelen sztrájktárgyalások esetén március 14-én figyelmeztető sztrájkot tartanak a kormányzati, önkormányzati és szociális szférában is.