Kúria: történt választási csalás Pécsen, rendőrség: nem történt

2019. február 27. 12:46 2019. feb. 27. 12:46

A tavalyi tavaszi országgyűlési választás napján az egyik pécsi választókerületben választási csalásról érkezett bejelentés. Ezt először a helyi, majd a Nemzeti Választási Bizottság is elutasította, de a Kúria később kimondta, igaz volt a bejelentés. A rendőrség azonban végül megszüntette az eljárást, mert nem volt megállapítható a bűncselekmény - ezt a megyei főügyészség is helyben hagyta.

Mint ismert, a tavaly tavaszi országgyűlési választáson a Baranya 1-es választókerületbe tartozó 040-es választókörzetben választási csalásról tett bejelentést az MSZP szavazóköri delegáltja, Konkoly-Thege Júlia (aki A Város Mindenkié pécsi csoportjának aktív tagja).

Az egyik esetben a szavazókör közelében arról beszélgetett több szavazópolgár, hogy a nagybátyjuk amolyan "fuvaros”, és pénzt kapott azért, hogy elvigye őket szavazni, természetesen a Fideszre - írtuk akkori cikkünkben. (Az esetről hangfelvétel is készült.) Ennél az esetnél egyébként hárman mentek be a szavazókörbe, de csak ketten szavaztak, a harmadik embernél pedig egy lista volt, áthúzott nevekkel. A szavazáskor mindhárman egy fülkébe vonultak be, ahol nagy hangon vitatták meg, kire is kell leadni a voksot.

A másik esetben egy fiatalember a szavazókörben Hoppál Péterre akarta leadni voksát, mondván neki ezért fizettek. A delikvenst az nem zavarta, hogy az 1-es választókörzetben Csizi Péter volt a Fidesz jelöltje, nem Hoppál. A fiatalember ezután kiment a szavazókörből, egy ott várakozó autóhoz ment, ott a kocsiban ülővel beszélt valamit, majd visszament és leadta a szavazatát. (További "érdekes" választási esetekről pedig ebben a cikkünkben számoltunk be.)

A bejelentésről hivatalos jegyzőkönyv nem, csak egy nem hivatalos jegyzőkönyv készült helyben, Konkoly-Thege Júlia pedig a Társaság A Szabadságjogokért (TASZ) segítségét kérte az ügyben. A panaszt először a helyi (OEVB) választási bizottság, majd a Nemzeti Választási Bizottság is elutasította. Április végén azonban a Kúria mindkét testületnek az orrára koppintott, mikor megállapította, hogy tényleg választás csalás történt.

Ám úgy tűnik, nem volt elég a Kúria határozata.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóságának Bűnügyi Osztálya ugyanis tavaly szeptemberben megszüntette a két személy ellen, "anyagi juttatással befolyásolásra törekvéssel elkövetett a választás rendje elleni bűncselekmény bűntettének megalapozott gyanúja" miatt indított eljárást. A rendőrség szerint ugyanis a rendelkezésre álló adatok és a bizonyítási eszközök alapján nem volt megállapítható a bűncselekmény elkövetése.

Ugyanakkor azt a rendőrség is megállapította, hogy az egyik gyanúsított hiába állította azt nekik, hogy nem mondott olyat, hogy pénzért jött szavazni, a tanúk és a feljelentést megtevő, valamint a hivatalos jegyzőkönyvek ennek ellentmondanak. Mint ahogy a másik esetnél felmerült lista is valós volt, ám erre a rajta szereplők beleegyezésével kerültek fel, az őket fuvarozó férfi pedig nem kért és nem fogadott el anyagi ellenszolgáltatást vallomása szerint a fuvarozásért. Ám végül a rendőrség az eljárást megszüntette a fentebb ismertetett indokok miatt.

A döntés ellen Konkoly-Thege Júlia panasszal élt, mert szerinte az eljáró hatóság nem teljes körűen derítette fel a két esetet - így az ügy a Baranya Megyei Főügyészség elé került. A főügyészség a panaszt elutasította, mondván, a rendőrség mindenre kiterjedő nyomozást folytatott, és azok alapján jutott arra, hogy az eljárást megszüntesse.

Másfélszáz ügy van folyamatban a tavalyi országgyűlési választás után

Polt Péter legfőbb ügyész egyébként pont a napokban válaszolt Oláh Miklós DK-s képviselő kérdésére, hogy mégis hány esetben folyik valamilyen eljárás a tavaly tavaszi választás kapcsán.

Polt Péter az Index cikke szerint válaszában leírta, hogy a 151 folyamatban lévő ügyből

  • 72 ügy felderítési, míg
  • 79 ügy pedig 187 gyanúsítottal szemben vizsgálati szakban van.
  • A 151 ügyből 73 a választás rendje elleni bűncselekmények miatt indult, 54-et hamis magánokirat felhasználása kapcsán, 20 ügyet pedig költségvetési csalás miatt indítottak.

    A nem az ügyészségen folyamatban lévő ügyek így állnak:

  • "50 ügyben 19 személlyel szemben az eljárást megszüntették. Ezekről nem árult el részleteket a legfőbb ügyész.
  • 42 ügyben az eljárást felfüggesztették, mivel az elkövető kilétét nem sikerült megállapítani.
  • 6 ügyben 9 személlyel szemben az ügyészség vádat emelt. Itt a vád hamis magánokirat felhasználása, garázdaság, választás rendje elleni bűncselekmény, illetve egy ügyben testi sértés volt.
  • 2 ügy van már a bíróság előtt.
  • 4 ügyben született bírói döntés: a bíróság 2 személlyel szemben felfüggesztett szabadságvesztést, másik 2 személlyel szemben közérdekű munkát szabott ki, 2 embert közérdekű munkára büntetett, 2 embert próbára bocsátott, 1 személy kapott pénzbüntetést. A legfőbb ügyész nem részletezi, ki mit követett el és az ország mely részén"
  • - olvasható az Index cikkében.