Önkéntes utcaseprésre kapacitálja a komlóiakat az önkormányzat

2019. február 27. 13:07 2019. feb. 27. 13:07

A téli síkosságmentesítő anyag maradékának eltávolítására buzdítja a lakosokat Komlón az önkormányzat, holott ez a város feladata lenne.

A két napja megjelent felhívást a 7300.hu cikke nyomán fedeztük fel. Ebben az áll, decemberben és januárban a Városgondnokság munkatársai és a lakosság is rengeteg sót, homokot és kőzúzalékot szórt ki a járdákra, utakra, hogy a csúszós, síkos részeken is biztonságosan lehessen közlekedni.

Ezeknek az anyagoknak a maradékai továbbra is a közterületeken hevernek. Az önkormányzat munkásai és a közfoglalkoztatottak folyamatosan takarítják a várost, a nagyobb forgalmú utakon és tereken kezdve, fokozatosan haladva a kisebbek felé. Komló nagy kiterjedése miatt a 100 kilométert is meghaladó hosszúságú utcahálózat takarítása azonban nem megy egyik napról a másikra.

Ezért az önkormányzat azt kéri, a lakosok fogjanak össze, segítsenek a nagytakarításban.

"Felkérjük a családi házak, lakások tulajdonosait, hogy a saját ingatlanjuk előtti járdán segítsenek eltakarítani a téli síkosságmentesítés maradékát. Ha mindenki csak néhány méteres szakasz megtisztításával hozzájárul a Városgondnokság munkájához, akkor néhány nap alatt eltűnhet az utcákat elcsúfító homok és zúzalék."

- áll a felhívásban.

A 7300.hu megjegyzi, a közterületek tisztántartása az önkormányzat feladata. Az ilyen jellegű munkákat saját költségvetésből kellene finanszírozni, amilyen például a kommunális adó, melyből két éve 125 millió forint érkezett az önkormányzathoz.

Hogy a lelkes utcaseprők esetleg kapnak-e adókedvezményt a vállalt önkéntes munkáért cserébe, arra nem tért ki az önkormányzat felhívása.