Elmaradt túlórapénzek: gigantikus perek jöhetnek

2019. február 28. 08:25 2019. feb. 28. 08:25

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) pécsi ügyvivője igen határozott levélben kérte a helyi tankerület vezetőjét, Pécs fideszes polgármesterének testvérét, hogy intézkedjen a tanári helyettesítések kifizetéséről. A probléma országos, a szakszervezet, ha kell, ki is perli az állami fenntartóból a szerintük jogos összeget. Ami rendszerszinten nem lesz kicsi.

A PDSZ Országos Irodája minden tankerületnek megküldte dr. Nyitrai Károly állásfoglalását a rendkívüli munkaidővel kapcsolatban. Nagy Erzsébet, a PDSZ pécsi ügyvivője ezzel kapcsolatban levelet küldött Páva Péter tankerületi vezetőnek. Azt kérte, közölje az ezzel kapcsolatos álláspontját, valamint intézkedni a mindeddig nem fizetett többletmunkavégzések utalásáról.

A PDSZ véleménye szerint ugyanis minden helyettesítés, ami nem tartozik a kötött munkaidőben elrendelhető eseti helyettesítés körébe, rendkívüli munkaidőnek minősül, továbbá minden olyan eseti helyettesítés is, amelyet nem a Munka Törvénykönyve munkaidő-beosztásra vonatkozó rendelkezéseiben előírt határidőn belül rendeltek el. Ügyeleti díj jár azokra az elrendelt rendelkezésre állási időkre, amelyeket az intézményvezető azzal a céllal rendelt el, hogy a pedagógus egy esetleges, váratlan körülmények miatt elrendelt eseti helyettesítésre készen álljon.

"Véleményünk szerint ugyancsak nem tartozik az eseti helyettesítések körébe, ha olyan pedagógus távolléte miatt kell helyettesítést elrendelni, aki tanulmányai folytatása miatt van távol. Ilyen konkrét ügyben fordult jogsegélyszolgálatunkhoz az egyik helyi PDSZ csoport képviselője"

– írja levelében a szakszervezeti vezető.

Nagy szerint eleinte az iskolavezetés a saját szabadsága terhére engedte csak el a főiskolára képzésre, amely minden pénteken volt. A pedagógust ezeken a napokon kollégái helyettesítették. 2019. januárjában a tankerület tanulmányi szerződést kötött vele, melynek értelmében minden pénteken szabadnapot kapott, valamint a vizsgákra, meg az előtte lévő felkészülésre is több napra felmentették a munkavégzés alól. A kollégák elmondása szerint tanítási óráit azóta is ki nem fizetett helyettesítéssel oldják meg. A pécsi pedagógus azt kérte a tankerület vezetőjétől, hogy az ügyben haladéktalanul rendeljen el vizsgálatot és biztosítsa a pedagógusoknak a ki nem fizetett rendkívüli munkaidőben végzett munkáért járó illetményt és pótlékot.

„Kérem továbbá szíveskedjék vizsgálatot indítani a tankerületi központ valamennyi intézményében annak megállapítása érdekében, hogy az eddig elrendelt helyettesítések közül melyek azok, amelyek rendkívüli munkaidőnek minősülnek, és intézkedni, hogy a pedagógusok a Munka Törvénykönyvében előírt, illetmény feletti bérpótlékot utólag kapják meg. Fizessék ki továbbá az összevont helyettesítések után járó helyettesítési díjat is”

- írja Nagy.

A probléma nagyságát jól jelzi, hogy szinte minden magyar pedagógus érintett, három évre visszamenőleg az óradíj 150%-ával számolva rendkívül csinos összeg jöhet ki.