Áll a bál Szombathelyen, lenyomta a Fideszt az ellenzék a közgyűlésben

2019. február 28. 12:48 2019. feb. 28. 12:48

A fideszes napirendi javaslatokat a többségbe került ellenzék leszavazta, de cserébe a kormánypárti polgármester délutánig tartó szünetet rendelt el, a közgyűlési terem ajtaját pedig elbarikádozták.

Szombathelyen február utolsó napján tartják a közgyűlést, a nyugat-magyarországi megyeszékhelyen azonban nem várt fordulat állt be az elmúlt időkben: a Fidesz elveszítette közgyűlési többségét egy időközi választás miatt, na meg azért is, mert a kormánypárti polgármester Puskás Tivadar le akarta léptetni az egyik jobboldali alpolgármesterét, Molnár Miklóst, miután a politikus az ellenzéki oldallal együtt szavazta meg korábban a rabszolgatörvényt elutasító határozat napirendre vételét.

A Nyugat.hu tudósítása szerint az ellenzékiek a többségük birtokában levetették a napirendről azokat az előterjesztéseket (köztük Molnár alpolgármester visszahívását), amelyek a Fideszhez köthetőek, és helyettük más előterjesztéseket javasoltak felvenni. Ráadásul ma egyszerre akartak rendes és rendkívüli közgyűlést is tartani, és a város költségvetését is tárgyalni akarták.

A percről-percre tudósítást itt lehet követni, az élőképes tudósítást pedig itt.

A lap szerint a napirend előtti hozzászólásoknál már eléggé sistergett a levegő, a napirend megszavazása után pedig Puskás Tivadar polgármester délután egy óráig tartó hosszú szünetet rendelt el az új napirend kinyomtatása ürügyén. Ez az ellenzékiek szerint szimpla időhúzás csak.

A Nyugat.hu másik cikke szerint a szünet alatt kiürült a közgyűlési terem, amelynek ajtaját egy fotellel és egy dézsás növénnyel torlaszoltak el. A lap úgy tudja, a hosszú szünet azért kell a kormánypártiaknak, mert Hende Csaba fideszes országgyűlési képviselő úton van Szombathelyre, hogy obstrukcióval próbálják meg a többségbe került ellenzékiek közgyűlési munkáját ellehetetleníteni.