Pécsen is Science Parkot létesítene a kormány az egyetemre alapozva

2019. február 28. 14:03 2019. feb. 28. 14:03

Hét városban hozna létre Science Parkot a kormány, a kiválasztott települések közé Pécs is bekerült. A program célja a magyar vállalatok kutatás-fejlesztési tevékenységéhez való szakmai támogatás nyújtása.

A kormány honlapján jelent meg a Program a versenyképesebb Magyarországért elnevezésű javaslatcsomag, melyben olyan távlati terveket fogalmaznak meg, melyekkel az ország feljebb tornászhatja magát versenyképességi szempontból az Európai Unióban.

Az egyik ilyen programpont az M9-es autópálya Pécs felé kanyarítása, erről bővebben ebben a cikkben lehet olvasni.

A munkaanyagban szó esik az egyetemekre alapuló tudásszolgáltató központok létrehozásáról is - vette észre az okpecs.hu -, itt a baranyai megyeszékhely is meg van említve a következőképpen:

"Hét egyetemi városban születik Science Park, melynek lényege, hogy a magyar vállalatok kutatás-fejlesztési tevékenységéhez szakmai támogatást nyújtanak az egyetemek: Budapest, Debrecen, Miskolc, Győr, Szeged, Pécs, Zalaegerszeg. Ezzel elindul a szisztematikus, modellszerű start-up ökoszisztéma építési folyamata a kutató egyetemi környezeti bázison, a Science Parkok hálózatában az alapkezelő intézmények (pl. Hiventures Zrt. Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt.) és a kutató egyetemek szoros együttműködésében, az ITM és az EMMI aktív részvételével.

A Science Parkok létrehozásának célja, hogy Magyarország 2022-re a kiemelt gazdasági területeken európai szinten kimagasló KFI potenciálra tegyen szert. E cél érdekében az egyetem központú innovációs ökoszisztéma kialakítását Science Parkok létesítésével biztosítjuk olyan városokban, ahol a piaci igény az ipari akadémiai kooperáció és a felsőoktatási háttér kormányzati támogatással, egységgel szervezhető"

- áll a dokumentumban.

A kormány tervei szerint az állami egyetemek új alapú működésének a célja az, hogy a regionális intézmények valóban tudásközponttá váljanak és ezáltal kulcsszereplői legyenek a helyi innovációnak.

Ezek miatt a következő szempontok érvényesülését tartja lényegesnek a kormány:

  • "a szabadalmak az egyetemek tulajdonát képezhessék, ez szintén érdekeltté teszi az intézményeket az eredmények hasznosításában;
  • az oktatás és a kutatás mellett az OECD Heinnovate kezdeményezése által is felkarolt harmadik missziós tevékenységek támogatása (az egyetem váljon tudásközponttá, társadalmi fórummá, kulturális központtá, formálja a vállalkozói szemléletet, váljon nyitottá minden helyi szereplő számára);
  • az állami egyetemek alapíthassanak cégeket (hasznosító vállalkozásokat), ezáltal érdekeltté válnak az eredményeik hasznosításában és bevételekre is szert tesznek"
  • - olvasható a versenyképességi tervben.

    Az elgondolás szerint a program már tavaly szeptember elsejével elindult, a hatását 2020-ban már érezni lehet, de kifutása 2030-ig tart.

    "Mindemellett szükség van legalább egy, nemzetközileg jól látható, a globális versenyben helyt álló, zászlóshajóként működő egyetemre, ami a Corvinus Egyetem lehet"

    - olvasható a dokumentumban.

    (A Corvinus tavaly szeptemberben került az Innovációs és Technológiai Minisztérium fennhatósága alá a közvetlen állami fenntartás alól, a tervek szerint 2019 júliusától pedig egy állami alapítványhoz kerülnek át, amely alatt közhasznú felsőoktatási intézményként fognak majd működni az Index cikke szerint.)