Figyelmeztető sztrájkot jelentettek be a paksi erőműben

2019. március 1. 09:17 2019. márc. 1. 09:17

A fegyveres biztonsági őrség kiszervezésében érintett munkavállalók 2019. március 2-án két órás figyelmeztető sztrájkot tartanak a Paksi Atomerőműben - közölte a Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szakszervezete Paksi Atomerőmű (MÉSZ) és a Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete (PADOSZ) csütörtökön az MTI-vel.

A két szakszervezet 2019. február 22-én jelentette be a munkaügyi konfliktust, mert az érintett 42 munkavállalót, akiket az atomerőmű tulajdonában lévő Atomix Kft.-be szerveznek ki, veszteség érné az intézkedés miatt. Rájuk a jövőben a kft. kollektív szerződése vonatkozna, ami bérben nem jelent különbséget, de a pótlékokban és a béren kívüli juttatásokban igen, egy dolgozó keresete így éves szinten akár több mint 1 millió forinttal is csökkenne a szakszervezetek szerint.

A szakszervezetek kedden Budapesten közös demonstrációt tartottak, amelyre reagálva a Paksi Atomerőmű méltánytalannak és túlzónak nevezte a szakszervezeti követeléseket a fegyveres őrség kiszervezésével kapcsolatban.

A Liga Szakszervezetek honlapján megjelent közlemény szerint amennyiben a szombati figyelmeztető sztrájkot követően továbbra sem születik megállapodás, az érintett munkavállalók készek a sztrájkot folytatni, készek a szakszervezetek további tüntetéseket is szervezni az ügyben bármilyen módon érintett hivatalok, intézmények előtt.

A paksi atomerőmű vezetése tavaly júniusban jelentette be a kiszervezés szándékát 2019. március 22-i határidővel, miután az Országos Rendőr-főkapitányság 2017-ben részletesen felülvizsgálta az erőmű védelmével kapcsolatos gyakorlatot, és olyan új követelményeket támasztott, amelyek többek között a fegyveres biztonsági őrség létszámának emelését írták elő.

A paksi atomerőműben dolgozó fegyveres biztonsági szolgálat felel az atomerőmű nukleáris védettségéért, ha ezt a feladatát nem tudja ellátni, akkor azt a fegyveres rendvédelmi szervek, jelen esetben a készenléti rendőrség látja el.