Húsz hektáron égett a Szársomyló oldala

2019. március 1. 13:25 2019. márc. 1. 13:25

Mintegy húsz hektáron égett az aljnövényzet a Szársomlyó oldalán pénteken, a tűzoltók délutánra fékezték meg a lángokat.

Pénteken a délelőtti órákban tűz ütött ki a Szársomlyó (avagy a Nagyharsányi-hegy) déli oldalán.

A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleménye szerint az aljnövényzet gyulladt ki Nagyharsány külterületén. A pécsi és a siklósi hivatásos tűzoltók megkezdték a lángok oltását, valamint a továbbterjedés megakadályozása érdekében a lángok körülhatárolását. A helyszínre érkezett a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat, valamint a mohácsi hivatásos tűzoltók is.

A Siklósi Hírek arról ír, hogy a tűz szőlőtőkéket is veszélyeztet, az oltást pedig nehezíti a meredek déli oldal, amelyet nehezen, vagy egyáltalán nem tudnak a tűzoltók a tömlőikkel megközelíteni, akik egy tucatnyi járművel vonultak ki a hegylábhoz.

"Az oltást a helyi pincék kezdték meg, a lángok – mely keletkezésének okát egyelőre nem ismerik – megfékezéséhez illetve továbbterjedésének megakadályozása érdekében munkagépeket is be kell vetni" - olvasható a cikkben.

Frissítés: Siklósról, Sellyéről, Mohácsról, Pécsről, Villányból érkeztek a tűzoltók

A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatásos tűzoltói Siklósról, Sellyéről, Mohácsról és Pécsről tíz egységgel érkeztek a helyszínre, valamint csatlakoztak a Villány Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai is - olvasható a katasztrófavédelem közleményében.

"A tűzoltók kétirányú beavatkozással, elsődlegesen a tűz terjedését próbálják megakadályozni, és ezzel a közeli erdőt, valamint szőlőcsemetést megvédeni. Vízsugár és kéziszerszámok mellett, a tűz terjedésének megfékezése érdekében munkagéppel földtorlaszt állítanak, illetve ellentüzet is gyújtanak.

A tűz hozzávetőleges húsz hektárnyi területet érint"

- áll a közleményben.

A lángokat késő délutánra sikerült megfékezni.