Siklósi vár: négy hónap után válaszolt a kormány

2019. március 2. 09:28 2019. márc. 2. 09:28

Nagy nehezen, de végre válaszolt a kormány a siklósi önkormányzat tavaly október végén küldött levelére, melyben a siklósi vár sanyarú helyzetét mutatták be. A Magyar Turisztikai Ügynökség szerint a pécsi-villányi térség borkultúrája és kulturális öröksége túlmutat a vár vonzerején, ezért nem ártana némi fejlesztése az elérhető kiállításnak.

Négy hónap után végre válaszolt a kormányzat a siklósi önkormányzat tavaly október végén Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli miniszternek küldött levelére, amelyben a siklósi vár felújításának szükségességéről írtak - értesülta Pécsi STOP.

A siklósi vár az államé, az önkormányzat csak vagyonkezelője az egykori erősségnek, amely érthetetlen módon, de nem került be eddig a nemzeti kastély- és várprogramba. Az önkormányzat 2015 óta semmilyen forrást nem kapott a vár állagmegóvására, noha munka bőven akadna: az északi és déli falak állaga romlik, Marenics János siklósi polgármester szerint 5 milliárd forintra is rúghat a vár rendbetétele.

A siklósi levélre végül dr. Vidoven Árpád, a Miniszterelnöki Kabinetiroda közgazdasági államtitkára válaszolt, aki válaszában a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) állásfoglalását közölte.

Eszerint "az ismertetett fejlesztésnek az állagmegóváson, illetve helyreállításon túl a modern kiállítási tartalom irányába is kell mutatnia.

A jelenleg kormányhatározati szinten nem nevesített Pécs Villány kiemelt turisztikai fejlesztési térség vonzerőleltárában szerepel a vár, ugyanakkor a térség pozíciója szempontjából a borkultúra és a pécsi kulturális örökség túlmutat a Siklósi Vár vonzerején.

A hálózatosodás a fentiek szerint szükséges, a térségi szolgáltatókkal való együttműködés lehetőségét desztinációs szinten célszerű megvalósítani.

Az örökségvédelmi fejlesztési szándék támogatandó, azonban a turisztikai térség nevesítésének hiányában az MTÜ részére rendelkezésre bocsátható, a miniszterelnök kabinetfőnöke által kezelt Turisztikai célelőirányzat és Turisztikai fejlesztési célelőirányzat nem rendelkezik e célból felhasználható forrással"

- olvasható a válaszlevélben.

Az államtitkár azt javasolta a fentiek miatt, hogy Siklós önkormányzata egy megvalósíthatósági tanulmányban mutassa be "a térségi szempontból értelmezhető valós turisztikai vonzerőt és potenciált, a tervezett térségi márkaképhez való illeszkedés szintjét, valamint vizsgálja meg a fejlesztésre javasolt elemeket."

A Siklósi Hírek cikke szerint Marenics János polgármester emiatt rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi, mivel a rekonstrukciós eljárásokat el kell indítani és megvalósíthatósági tanulmányt kell készíteni. A közgyűlésnek arról is határoznia kell, hogy a pinceétterem és a szálloda régebbi terveinek jogát megvegyék a tervezőtől.