Még nem tudni, mekkora természeti károkat okoztak a Szársomlyón elharapózó lángok

2019. március 2. 09:56 2019. márc. 2. 09:56

Egyelőre nem ismert pontosan, hogy milyen károkat okozott a védett növény- és állatfajokban az az avartűz, mely pénteken söpört végig a Szársomlyón. A szakemberek azonban bizakodók, a kikerics és a haragos sikló is megúszhatta a lángokat.

Amint arról korábban beszámoltunk, március első napján komoly avartűz harapózott el mintegy 20 hektár területen a Szársomlyón. A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint tűz úgy keletkezett, hogy Nagyharsány külterületén venyigét égettek, amibe belekapott a szél, és elvitte a tüzet. A tűz kezdetben csak a cserjésben égett, de szél segítségével átterjedt az egész hegyre.

A lángokkal hatalmasat küzdöttek a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Siklósról, Pécsről, Mohácsról és Sellyéről érkező egységei, valamint az oltásban a Villány, a Baranya, a Palkonya és a Határszél Ökéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei is segítséget nyújtottak.

A lángokat péntek délutánra sikerült teljesen megfékezni, eloltani. Az eset során személyi sérülés nem történt. A terület természetvédelmi terület, a szakemberek elmondása alapján a tűz a nemzeti parkban kárt nem okozott.

Duna-Dráva Nemzeti Park: még nem ismert a természeti károk mértéke

A lángok a Szársomlyó természetvédelmi területén csaptak fel, a hegy déli, fokozottan védett oldalán kialakult tűz a hegyen található sziklagyepekben és karsztbokorerdőben gyorsan terjedt, ezt elősegített a feltámadó nyugati szél is - írja honlapján a Duna-Dráva Nemzeti Park.

A DDNP helyszínre érkező szakemberei azt tudták megállapítani, hogy a sziklagyepen felgyülemlett száraz fű, avar begyulladt, és a tűzoltók erőfeszítései ellenére a hegy déli oldalán végig is söpört.

Az, hogy a tűz a természeti értékekben, védett növény- és állatfajokban milyen kárt okozott, csak később lesz megállapítható, de az már most is látszik, hogy a gyorsan átvonuló lángok csak a gyepszintben pusztítottak, a fás szárú növényzetet számottevően nem károsították - vélik a park munkatársai.

Az avartüzek sajátossága, hogy gyors lefolyásúak, nem forrósítják át mélyen a talajt, így várhatóan az olyan hagymás védett növények, mint például a magyar kikerics sem fognak súlyos károsodást szenvedni.

A kora tavaszi időszaknak köszönhetően a hegy állatvilága sem számottevően aktív még, így a téli álmukat alvó haragos siklók is átvészelhették a tűzesetet. A tűz hatását pontosabban csak az oltás után lehet majd felmérni, a hosszú távú hatások kimutatására pedig az igazgatóság több élőlénycsoportra is kiterjedő monitoring vizsgálatot tervez elindítani - közölte a DDNP.