Kilátótoronnyal növelnék a Zengő turisztikai vonzerejét

2019. március 3. 10:25 2019. márc. 3. 10:25

A meglévő geodéziai torony köré építene kilátót a Zengőn a Baranya Megyei Önkormányzat, mert a mostani torony életveszélyessé vált, és nem is kilátó-célra épült annak idején. Az építkezés a Zengő turisztikai fejlesztésének része.

Turisztikai szempontból fejlesztené a Baranya Megyei Önkormányzat (BMÖ) a Zengőt, a Mecsek legmagasabb hegyét és környezetét.

A tervek szerint a Zengő csúcsán található geodéziai torony köré - amelyet 2010 óta életveszélyes látogatni, meg nem is kilátónak készült - építenének fel egy 22,3 méter magas kilátót acélból, a geodéziai tornyot pedig lezárnák.

Így néz ki a torony a Zengőn:

Zengő kilátó

Mecseki túrák, turistaútvonalak gyűjteménye

A megyei önkormányzat azonban nemcsak a kilátó építését tervezi. A TOP-programba sorolt projekt ("Zengő kincse – a Zengő hegy ökoturisztikai fejlesztése") keretében a Dombay-tó környezetét is fejleszteni fogják, valamint egy látogatóközpontot is létre akarnak hozni ott, amely a Zengő élővilágát mutatná be.

"A csúcson olyan kilátó építményt tervezünk létrehozni, ami több turista egyidejű tartózkodása esetén is megfelelő biztonságot nyújt, továbbá az építmény tájba illesztésével egyidejűleg kiemelkedő esztétikai élményt is jelent az ide látogatóknak. A kilátószintek pontos meghatározása, az azokra történő feljutás módja, az anyaghasználat a tervezési és az engedélyezési folyamatok során alakul majd ki, de kizárólag természetes építőanyagok (fa, kő) alkalmazásában gondolkodunk. A Zengő lábához tervezett látogató- és információs központ kiemelt fontossággal bír ezen a területen, hiszen itt a Keleti-Mecsekben él a kárpát-medencei bánáti bazsarózsa világállomány 90 %-a. A Natura 2000 hálózat kijelölésekor a bánáti bazsarózsa ismert hazai élőhelyeinek mindegyike bekerült a javasolt kiemelt jelentőségű természetmegőrzési területek közé, a HUDD 20030 jelű „Mecsek” terület részeként.

A látogatóközpontban tájékoztatást kap a látogató a környék nevezetességeiről és turistaútvonalairól, illetve itt lesz lehetőség étel, ital és ajándéktárgy vásárlására is. Az üzleti marketing keretében tervezzük a teljes Kelet-Mecseket érintő, több települést felőle, ökoturisztikára épülő integrált termékcsomag kialakítását is. A turisták a túrák után újra megpihenhetnek a látogatóközpont környezetében, ahol biztosítjuk számukra a megfelelő tisztálkodás, szabadtűzön történő grillezés, a bográcsos főzés lehetőségét is. A helyszínen szelektív hulladékgyűjtőket is elhelyezünk"

- olvasható a projekt leírása a megyei önkormányzat honlapján.

A fejlesztésre 142 millió forintot nyert a BMÖ, a pénz az Európai Regionális Fejlesztési Alapból (ERFA) érkezik, vagyis uniós forrásból, 100 százalékos támogatási intenzitás (nem kell saját tőkét beletenni) mellett épülhet az új kilátó és a látogatóközpont.