Népszava: drasztikusan csökken az újonc tűzoltók száma

2019. március 4. 10:05 2019. márc. 4. 10:05

Sok pályaelhagyó tűzoltóról és drasztikusan csökkenő újoncszámról ír a Népszava laktanyai forrásokra hivatkozva. Az Egységes Tűzoltó Szakszervezet társelnöke szerint sem rózsás a helyzet, az OKF viszont cáfol. Baranyában az elmúlt években mintegy félszázan akasztották szögre a sugárcsövet.

A Népszava úgy tudja, hogy a Dunántúlon a vonuló állomány átlagosan 15-20 százaléka hiányzik. E szerint egy 30 fős szolgálati csoportból 5-6, egy 20 fősből 3-4 tűzoltót kellene pótolni. Kelet-Magyarországon sem jobb a helyzet, a lapnak nyilatkozó tűzoltók 15-20 százalékos létszámhiányról meséltek.

Antalfi Zsolt, az Egységes Tűzoltó Szakszervezet (ETSZ) társelnöke szerint Budapest egyik kerületében is hiányoznak tűzoltók. Szavai szerint régen százával jöttek a fiatalok, mostanra viszont megváltozott minden: a civil bérek elhúztak a tűzoltók bérezése mellett,

"lassan egy szalag mellett álló, frissen betanított munkás a másfélszeresét keresi a miénknek. A túlórát nyögvenyelősen fizetik ki, az eszközeink elavultak, így kell vagyont és életeket mentenünk."

A Népszava egy informátor nyomán azt írta, nem véletlen, hogy az újonnan felszerelők egy jelentős része rövid időn belül távozik. A havi nettó 150 ezer forintot, melyet egy kezdő tűzoltó vihet haza, másutt sokkal könnyebben meg lehet keresni. Hasonló a helyzet a tisztekkel is, egy kezdő hadnagy 250-260 ezer forintot kap kézhez, ehhez felsőfokú végzettség kell.

OKF: nincs baj

A Népszava a témában kereste az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóságot. Az OKF szerint „nem jellemző, hogy képzés után leszerelnek az újonc tűzoltók.”. Hozzátették: az elmúlt években országos átlagban három-ötszörös túljelentkezés volt a jellemző.

Baranyában is lehetne jobb a helyzet

Baranyában inkább a beavatkozói állomány érintett az alacsony bérezésben, ők azok akik a hivatás elhagyásáról leginkább beszélnek - nyilatkozta lapunknak még január végén Andics Gábor, a HTFSZ általános alelnöke. Elmondta, 2012-től kezdődően Baranyában

"kicsit több mint 50 fő távozott. Ezt a számot lehet kevésnek is mondani, de sajnos nem az. Tudni kell, hogy 2012 előtt csak "kihalásos" alapon lehetett tűzoltónak jönni. Ezek a kollégák, kik leszereltek a kevés bér miatt, mind nagy tapasztalattal, sok káreset felszámolással rendelkeztek. Ezeket a bajtársakat nem lehet friss újoncokkal pótolni, hisz ezek az emberek normál esetben tanítják, mentorálják az újonnan érkezőket és így maradhatnak fenn a tűzoltó hagyományok, amik már vagy 150 éve generációról generációra adódnak át".

- mondta az alelnök.