Generátort és zagyszivattyút is kaptak a baranyai mentőszervezetek

2019. március 4. 11:07 2019. márc. 4. 11:07

Átadták a Baranya megyei önkéntes mentőszervezeteknek azokat az uniós pályázat keretén belül szerzett eszközöket, melyekkel felvértezve hatékonyabban dolgoznak majd.

Amint arról honlapján a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság beszámolt, kárfelszámoláshoz használható járművekkel, egyéni védőfelszerelésekkel és eszközökkel gyarapodik kétszáz önkéntes mentőszervezet a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretén belül 2019-ben. Az európai uniós támogatás mértéke 1 milliárd 500 millió forint.

Az önkéntes mentőszervezetek támogatása uniós pályázat keretén belül valósul meg. A projekt célja, hogy az önkéntes mentőszervezetek hatékonyabban készülhessenek fel a kárfelszámolás során adódó feladatokra, modern jármű- és eszközparkkal, korszerű tudással felvértezve kapcsolódjanak be a mentés, kárenyhítés és helyreállítás munkálataiba, támogatva a katasztrófavédelem munkáját.

A projekt keretében beszerezhető eszközök révén bővül az önkéntes szerveztek ár- és belvízkárok enyhítését célzó technikai készlete, mindemellett nyolcszáz önkéntes számára az új eszközök alkalmazásához kapcsolódó képzések is elérhetővé válnak. Az eszközbeszerzések és a pályázati képzések egy éven belül valósulnak meg, a beszerzés folyamatos, az átadás üteme ehhez és a képzésekhez igazodik.

A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság pénteken, a Nemzetközi Polgári Védelmi Nap alkalmából szervezett ünnepség keretében tartotta meg az eszközátadó rendezvényét. A megyében tíz önkéntes mentőszervezet tizennégy-tizennégy áramfejlesztőt és zagyszivettyút vehett át.

Az új eszközöket Mácsai Antal tűzoltó ezredes, főtanácsos, igazgató adta át, aki köszönetet mondott a mentőszervezetek képviselőinek az eddig elvégzett munkájukért, segítségükért, és reményét fejezte ki, hogy ezekkel az eszközökkel még hatékonyabban tudják a mentőszervezetek a katasztrófavédelem munkáját támogatni.