A kormány odavág: van, ahol a közmunkások negyede kerül utcára

2019. március 5. 17:03 2019. márc. 5. 17:03

Nagy a sunnyogás körülötte, de megnyirbálja a kormány a közfoglalkoztatást. Önerőt kell fizetnie az amúgy is kisemmizett önkormányzatoknak, és nem is kapják meg a teljes igényelt létszámot a kormányhivataloktól. A vesztesek nem csak az önkormányzatok és intézményeik, de a legrosszabb helyzetben lévő emberek és családjaik lesznek. Mutatjuk, hogy működik a leggusztustalanabb fűnyíró.

Alaposan megnyirbálja a közfoglalkoztatást a kormány. Mivel az önkormányzatok nagy részét is a Fidesz irányítja, nyilván óriási sunnyogás övezi a dolgot, pedig költségvetése kidolgozásakor minden település szembesült a szó szerint egyik napról a másikra életre hívott szabályozással.

A részleteket mi is Dombóvárról tudtuk meg, ahol 2014-ben egy civil szervezet megsemmisítő vereséget mért a kormánypártra az önkormányzati választásokon. Szabó Loránd, a város független polgármestere elmondta:

gyakorlatilag már elkészültek a város költségvetésének számításaival, amikor az ezt taglaló képviselő-testületi ülés előtti napon kiderült, hogyan alakítja át az állam a közfoglalkoztatást. És ezzel együtt a minden magyar önkormányzat 2019-es büdzséjét is.

Az egyik lesújtó hír az önerő volt. Ezt minden település adóerő-képessége alapján számítják ki, Dombóvárnál 30% jött ki, ennél elvileg lehet ennél több és kevesebb is. A baj ezzel az, hogy a Fidesz-kormány évek óta szorítja be az önkormányzatokat: egymás után vonja el a feladatokat, de ennél is nagyobb mértékben a forrásokat, egyfajta feudális függési rendszert kiépítve. Így viszont a településeknek egyre kisebb a mozgásterük, ma már teljesen ki vannak szolgáltatva az államnak, saját mozgásterük a források elosztását illetően a minimálisnál is kevesebb.

Dombóváron ennek ellenére készen álltak arra, hogy a semmiből előugró 15 milliós plusz költséget kifizessék, ám a helyzet nem volt ennyire egyszerű, a létszámot ugyanis a kormányhivatallal kellett engedélyeztetni. Azt a polgármester nem tudta megmondani, máshol milyen a helyzet, de Dombóváron a tavaly 80 közmunkásból idén csak 50 marad.

A helyzetet csak az enyhíti valamelyest, hogy bár a fideszes vezetésű megyei önkormányzat egy éven át sikeresen blokkolta, komoly küzdelem árán végül mégis haszonélvezője lett Dombóvár egy Tamásival közösen elnyert 250 millió forintos foglalkoztatási paktumnak. Ebből 10 embert tudnak felvenni, a program 8 hónapig finanszírozza a fizetésüket, utána 4 hónapot a városnak kell állnia.

Ám így legalább megmenekült tíz ember, vagy tíz család, és a közmunkásoké helyett minimálbérért dolgozhat. Ám 15 embernek még így is azt kell mondania a város-, illetve az önkormányzati cégek, intézmények vezetőinek, hogy nem tudnak nekik többé munkát adni, ezzel párhuzamosan a könyvtárban 5 további ember megélhetése megy a levesbe, akik szintén dombóváriak, de egy országos projekt keretében dolgoztak eddig.

- Borzalmas helyzetben vagyunk – mondta Szabó Loránd. - A harminc emberből nyilván a legmotiváltabbaknak mondjuk azt, hogy dolgozzon több pénzért, mint eddig. A középszinten teljesítőket megtartjuk közmunkásnak, de itt már bérfeszültség van az előbbiekkel, ami máris érezteti a hatását és plusz terhet ró az intézményvezetőkre.

A kormány húzása a leggyengébbeket, a betegeket, a legszerencsétlenebbeket vágja arcul leginkább, ők lesznek azok, akik végleg átesnek az egylyukú szociális hálón. Ők azok, akiknek a piacon semmi esélye sincs elhelyezkedni, és még a nyomorult közmunkás bérüket is elbukják. Ha van a Fidesz-kormánynak csodálatos szociális intézkedése, akkor ez az, csak gratulálni tudunk ehhez a mérhetetlen érzéketlenséghez, aminek köszönhetően csak Dombóváron húsz egyébként is nyomorult helyzetben lévő család élete válik végképp kilátástalanná.

A számok rendkívül riasztóak, egyelőre felbecsülhetetlen, hogy országszerte hány embert löknek így a földre. Dombóváron a tavaly 80-ból idén már csak 50 közmunkásnak lenne valamilyen megélhetése, ha nem lenne a Paktum és a 10 álláshely. De így is a közmunkások negyede kerül az utcára.

A polgármester elmondta: a szűkös lehetőségek ellenére is kifizették volna pluszban a 15 millió forint önerőt a közfoglalkoztatás önerejeként, de így, hogy csak kevesebb emberre kaptak engedélyt az államtól, mindhiába.

És természetesen vesztesei a kormány húzásának az önkormányzatok, a cégeik és intézményeik is, hiszen a feladatokat ugyanúgy el kell látni idén jóval kevesebb emberrel. Szabó Loránd szerint nem fognak tudni mást tenni, mint hogy vállalkozókat vonnak be, ami meg jócskán megdrágítja a működést az élet minden területén.