Közvilágítás: szakvélemény helyett prospektust lobogtatott a pécsi önkormányzat

2019. március 7. 14:52 2019. márc. 7. 14:52

A Népszava újságírója kérte ki a pécsi Fidesztől és a városházától azt a dokumentumot, amire hivatkozva korábban azt állították, a február közepén a Búza téren történt halálos gyalogosgázolásnál a közvilágítás erősebb, mint a korszerűsítés előtt volt. Csak egy gyári prospektust kapott.

Mint ismert, február 12-én este a pécsi Búza téren az egyik gyalogosátkelőn egy mikrobusz elgázolt egy idős nőt, aki a kórházba szállítását követően elhunyt. A környékbeliek jelezték is, hogy a Lánc és Koller utcai kereszteződésnél azóta gyenge a közvilágítás, hogy a lámpatesteket lecserélte pár éve az akkor még Orbán Viktor vejének érdekeltségébe tartozó Elios Zrt.

Miután az LMP is sajtótájékoztatót tartott a tragédia helyszínén, és ők is a közvilágítás politikai vetületét feszegették, a helyi Fidesz egy közleményben reagált, amiben többek közt ezt írták le:

"Az említett kereszteződéssel kapcsolatban megállapítható, hogy ott mérésekkel igazolhatóan ma mintegy 30 százalékkal nagyobb a fényerő, mint a közvilágítási rendszer korszerűsítése előtt."

A Népszava pécsi tudósítója ezen felbuzdulva kereste meg a pécsi Fideszt és a városházát, hogy akkor legyenek kedvesek kiadni azt a dokumentumot, amire alapozták ezt a kijelentést.

"Ám se Guzsvány Attila pécsi kabinetfőnök, se a városháza szóvivője nem segített többszöri megkeresésre sem. Jeleztem, hogy ha a Fidesz pécsi csoportja nem tudja igazolni állítását, akkor ezt írom meg.

Ennek hatására megkaptam a választ. Csakhogy a városháza által küldött anyag nem egy összehasonlító mérés számadatait rögzítette, hanem egy gyári prospektus volt az Elios által beszerelt lámpákról. Az abban szereplő számok arról szóltak, hogy a lámpák mennyi fényt bocsátanak ki, s nem arról, hogy milyen fényerőt biztosítanak például a baleset helyszínén"

- olvasható a cikkben.

A Népszava helyi tudósítója több közvilágítási szakértővel beszélt, akik szerint lehet, hogy az új lámpatestek nagyobb fényerőt biztosítanak, ám ezt még lámpaoszlop-áthelyezésekkel, -sűrítésekkel kellett volna kiegészíteni. Ez azonban nem fért bele a milliárdos hitelből indított lámpacsereprogramba anno.

Miután az uniós csalásellenes hivatal (OLAF) is számos kivetnivalót talált az Elios által végrehajtott lámpacserékben (mivel a pécsivel ellentétben a legtöbb projektet uniós forrásból finanszírozták az önkormányzatok), nyomozás indult. Végül érdekes módon az ügyészség és a rendőrség nem talált semmi olyasmit gyanúsnak, mint amit az OLAF igen. A pécsi lámpacsere ügyében is megszüntették a nyomozást.