Lehetetlen időpontot kapott a tankerületektől a sztrájkról egyeztető PDSZ

2019. március 8. 08:32 2019. márc. 8. 08:32

A március 14-ei közszolgálati sztrájkhoz kapcsolódó kétórás tanársztrájkról egyeztetett volna a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, ám a 104 tankerületnek csak a csütörtök dél volt erre a jó időpont. Ami egy tanárnak viszont annyira nem jó.

Március 14-én tartja sztrájkját a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ), amiért a kormány a közszolgák jelentős részétől elvett öt szabadnapot, munkaidejüket 9 órára emelte (amibe az ebédszünet nem számít bele), és több munkát vár el azonos bérért (ami fajlagos bércsökkenést jelent, hisz több ideig kell ugyanazért a pénzért dolgozniuk).

A munkabeszüntetéshez a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is csatlakozott, ők kétórás szolidaritási sztrájkot fognak aznap tartani - írja a hvg.hu. Ezzel kapcsolatban a munkáltató tankerületekkel, szakképzési centrumokkal egyeztetnie kellett a szakszervezetnek az elégséges szolgáltatásról (jelen esetben a gyerekek felügyeletéről a munkabeszüntetés két órája alatt).

A PDSZ meg is kereste az érintett feleket (60 tankerület, 44 szakképzési centrum), ám azok határidőig nem válaszoltak erre a cikk szerint.

Aztán egyszer csak megjött a válasz, ami fölöttébb furcsa volt: valahogy mind a 104 tankerületnek csak a március 7., csütörtök 12 óra volt a megfelelő időpont az egyeztetésre.

"Ez szinte lehetetlen helyzet elé állította a PDSZ-t, hiszen a tárgyalásra felhatalmazott tagoknak mind egyszerre kellene szabadnapot kivenni, bizonyos esetekben elutazni egy másik városba. A kerületek állították, hogy egymástól teljesen függetlenül jött ki nekik ez a csütörtök dél, micsoda véletlenek vannak. Nem is lehetne másként, hiszen a sztrájktörvény együttműködési kötelezettséget ír elő a felek között, márpedig egy ilyen szándékos húzás a legnagyobb jóindulattal sem tekinthető az együttműködési készség megnyilvánulásának.

A tárgyalások mindenesetre így-úgy, de megkezdődtek, eredmények később várhatóak" - olvasható a cikkben.