Tóth: nagyon veszélyes játékot játszik a Fidesz

2019. március 8. 09:39 2019. márc. 8. 09:39

Nagyon veszélyes játékot játszik a Fidesz, hiszen ha kijerül az Európai Néppártból, ha nem, akár az európai uniós tagságunk is veszélybe kerülhet a politikája miatt – mondta Tóth Bertalan az ATV Egyenes beszéd című műsorában csütörtök este.

Az MSZP pártelnöke szerint egyértelmű, hogy a Fidesz nem azt a politikai célkitűzést képviseli, ami egy mélyebb integrációt visz. Az unión belül pedig épp most alakul a demokraták, szocialisták, liberálisok, zöldek és néppártiak együttműködése, ami az EU sorsát meghatározza majd. Tóth szerint ha ebből kiesik a Fidesz, valamennyire hazánk is kiesik a fősodorból.

„Mi az Európai Unió pártján és az európai uniós integráció pártján állunk. Látható, hogy most a Néppártban is több párt felismerte, hogy most a Fidesz nem ezt szorgalmazza és nem emellett politizál, hanem éppen ellenkezőleg” - fogalmazott.

Tóth Bertalan kifejtette, annak örülne, ha a Fidesz azonnal befejezné a most folytatott politikáját, felszámolná az általa épített illiberális államot, felszabadítaná az intézményeket, nem lopná el az uniós pénzeket, leszállna az MTA-ról, és a magyar emberek érdekeit képviselné.

A pártelnök az EP-választás kapcsán elmondta, a párt csütörtöktől hirdetett választási időszakot. Arról, hogy miért ő vezeti a listát, azt mondta: mivel nem jött létre közös lista a progresszív erők között, pártelnöki súlyával kívánja jelezni minden párttagnak, hogy „bele kell állnia az MSZP-nek”, az európai parlamenti választás ugyanis nem a párt, hanem az ország számára fontos. Elárulta, a lista további részéről még tárgyalások folynak a Párbeszéddel. A párt „Haza. Szeretet. Európa” című programját szeretné sikerre vinni, ami a szociális Európáról szól: az egységes európai minimálbérről, a minimumnyugdíjról, a szociális bérlakásról - fogalmazott.