Botrány: idegen hím pofátlankodott be Tóbiásék fészkébe

2019. március 8. 14:40 2019. márc. 8. 14:40

Még nem érkezett meg Tóbiás és Sára Afrikából a gemenci bekamerázott fészkébe, ha viszont hazaállítanak, kinéz egy balhé: önkényes lakásfoglalóval gyűlhet meg a bajuk.

A Gemenc Zrt. pénteken azt közölte, hogy Tóbiásékról még nincs hír, a webkamera által figyelt fészkük környékén viszont felpörögtek az események. Március 7-én, 16:27-kor egy fiatal, feltehetőleg hím fekete gólya landolt a fészekbe.

Az eddigi tapasztalatok alapján a hím gólyák néhány nappal hamarabb érkeznek Gemencre. Gyakran több, még el nem foglalt fészket is megtekintenek, hiszen keresik a legmegfelelőbb helyet a költésre és az utódok felnevelésére. Feltehetőleg ezt a jelenséget rögzítette a Gemenci Erdőgazdaság webkamerája is - írják.

Felmerült az a lehetőség is, hogy Tóbiás elvesztette a fióka kora óta viselt azonosító gyűrűjét, de a tapasztalt megfigyelők csőrének jellegzetes alakja alapján is azonosítani tudják a madarat.

Tóbiást és Sárát továbbra is várják az erdész szakemberek, az ornitológusok, a nemzeti park munkatársai és a többezres rajongótábor. Mindenki bízik abban, hogy néhány napon belül megjelenik az idén 20 éves Tóbiás, az egyik legöregebb ismert, vadon élő fekete gólya és elfoglalja megszokott helyét.