Idén már drágábban lehet hajózni a Balatonon

2019. március 10. 19:24 2019. márc. 10. 19:24

A tihanyi kompnál már egy ideje életbe lépett az új díjszabás, de a séta- és gyorshajóknál is áremelkedésre kell számítani a húsvéti hétvégén induló hajózási szezonban. A Bahart a Mahart Passnave céghez hasonlóan Rogán Antal érdekkörébe került a napokban.

Megemelte a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) a személyhajózási árakat, de a tihanyi kompon is volt drágulás (igaz, ott már januártól él a megemelt díjszabás).

A személydíj a kompon változatlan maradt (700 forint a felnőttjegy, 350 forint a diák és 65 év alatti nyugdíjas jegye; a gyerekek 6 éves korig ingyen utazhatnak, mint ahogy a 65 éven felüli nyugdíjasok és a MÁV, GYSEV és Bahart-dolgozók is), de a járművek díjszabásánál már tapasztalható az árnövekedés.

A tihanyi komp részletes árlistáját ezen a linken (pdf) lehet elérni.

A balatontipp.hu cikke szerint a tihanyi kompon a legnagyobb drágulást a bicikliknél lehet tapasztalni, egy kerékpár után (vagy kerékpár-utánfutó; motorkerékpár-utánfutó; kézikocsi; összecsukható bicikli) az eddigi 300 forint helyett már 400 forintot kell fizetni.

A motorok, segédmotorkerékpárok és quadok jegyára 800-ról 1000 forintra nőtt, és ehhez a kategóriához tartozik idéntől a segway is.

A személyautók és 2 tonnáig a teherautók jegyára a korábbi 1700 forintról 1900 forintra nőtt. A 15 főnél kevesebb embert szállítani képes autóbuszok, lakókocsik és lakóautók díja 2300 forintról 2600 forintra drágult. A mezőgazdasági vontatók viteldíja a korábbi 2000 forint helyett idéntől már 2600 forintba kerül.

Menetrendi hajózás: van drágulás

Az árnövekedés a kompon kívüli hajózásban (menetrendi hajók, sétahajózás, gyorshajózás) is megjelent a balatontipp.hu másik cikke szerint.

Az első díjzónában (ami a Badacsony-Fonyód, Révfülöp-Balatonboglár, Tihany-Balatonfüred távolságokat fedi nagyjából) 1400 forintról 1500 forintra nőtt a viteldíj, a családi jegy pedig a korábbi 3780 forint helyett idén már 4050 forintba fog kerülni. A lap szerint ez a legnépszerűbb és legnagyobb forgalmat generáló utazási távolság.

A második díjzónában (ami a Siófok-Balatonfüred, Siófok-Balatonalmádi távot jelenti) nincs változás, a normál jegy 1800, míg a családi jegy 4860 forintba kerül.

A harmadik díjzónában a normál jegy 1900 forintról 2000 forintra, a családi jegy 5130 forintról 5400 forintra nőtt. (Ez a zóna a siófok-Tihany, vagy Badacsony-Keszthely távot jelenti a cikk szerint.)

A negyedik díjzónában (amelyben az utazások hossza a Balatonfüred-Balatonlelle, Siófok-Balatonföldvár közti távolságot jelenti) a korábbi 2100 forint helyett 2200 forintot kell fizetni egy normál jegyért, a családi jegy pedig 5670 forintról 5940-re nőtt.

A biciklik szállítása mind a négy díjzónában 1000 forintba kerül (gyerekek bringája után csak 500 forintot kell fizetni), mint ahogy a kutyák után is 500 forintot kell mindegyik zónában fizetni.

Sétahajókázás: itt is nőtt a jegyár

A balatontipp.hu cikke szerint az egyórás sétahajózás ára az október végén megállapított 1800 forintról nemrég 2000 forintra nőtt (gyerekjegy ára 1000 forint).

A kétórás félsziget-kerülő sétahajózás ára nem változott (2900 forint), a siófoki egyórás sétajáratok továbbra is 1300 forintba kerülnek. Van még sétahajózás a naplementében, ez 2300 forintba kerül, a "Romantikus Badacsony sétahajó jegy" pedig 2900 forintba. (A felnőtt jegyárak feléért utazhatnak a gyerekek ezeken a járatokon, a kutyák után itt is 500 forintot kell befizetni.)

Gyorshajók: mindhárom zónában drágult a hajózás

A cikk szerint a gyorshajóknál is nőttek az árak, méghozzá mindhárom zónában.

Az I. zónában (Balatonfüred-Tihany) 2000 helyett 2200 forintot; a II. zónában (Siófok-Balatonfüred) 2800 forint helyett 3000; míg a III. zónában (Siófok-Balatonfüred-Tihany útvonal) a korábbi 3400 forint helyett idén már 3600 forintot kell fizetni. (A gyerekjegy itt is a fele a felnőttének, a bicikli szállítása 1000 forintba, a gyerekbiciklié 500 forintba kerül.)

A Bahart honlapján található információk szerint a sétahajózás április 19-én indul, míg a hagyományos menetrendi hajózási szezont (ami a 173. már) április 20-án, azaz húsvét előtt indítja el a hajózási társaság.

Bahart, Mahart-Passnave: rogáni érdekkörök

A Népszava írt arról a napokban, hogy egy kormányhatározat nyomán a Bahart és a Mahart-Passnave (ez a Mahart személyhajózási cége) fölötti tulajdonosi jogok gyakorlása a Magyar Turisztikai Ügynökséghez (MTÜ) kerülnek át.

"A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) Zrt. részvényesi jogait a miniszterelnök kabinetfőnöke, Rogán Antal gyakorolja. Az állami cég életére kiemelt befolyást gyakorol a kormányfő legidősebb lánya. Mint azt Guller Zoltán vezérigazgató korábban lapunknak kifejtette, az országmárka kialakítása kapcsán alkalomszerűen ki szokta kérni Orbán Ráhel véleményét. Orbán Viktor lánya tanácsait szabadidejében fogalmazza meg, ezért ellenszolgáltatást nem kap, pozíciót nem visel – szögezte le. Az MTÜ-tulajdonú Magyar Divat és Design Ügynökséget mindenesetre Orbán Ráhel barátnője, Bata-Jakab Zsófia vezeti" - olvasható a cikkben.

A Bahart nyereségesnek mondható, főképp a vitorláskikötői miatt, nemrég ezért is indult meg a visszaállamosítása (mivel a tulajdonos önkormányzatok nem tudták kifizetni a jó egy évtizede húzódó tőkeemelést).