Horribilis összegű hitelfelvételre készülhet a Tettye Forrásház

2019. március 12. 14:55 2019. márc. 12. 14:55

A Társaság a Közérdekű Adatokért 2019 úgy értesült: 12 milliárdos projektbe kezdene a Tettye Forrásház, alapvetően 15-20 éves futamidőre tervezett hitelből. Olyan projektbe, amilyeneket amúgy a irtózatos Brüsszel is támogat.

„Az elmúlt hetekben több forrásból is információt kaptunk, hogy a Pécs város többségi tulajdonában álló Tettye Forrásház Zrt. felgyorsította egy jelentős összegű hitelfelvétel előkészítését. A kapott információk alapján a Tettye Forrásház 8 milliárd Ft összegű hitelt kíván felvenni víziközmű célú felújítások érdekében az idei önkormányzati választásokat megelőzően, mintegy 15-20 éves futamidővel. A Tettye Forrásház önerőből további 3,5 milliárd Ft összegű saját forrást kíván e célra fordítani, így a megvalósítani tervezet projekt értéke elérheti a 12 milliárd Ft-ot is”

- írja közleményében a TAKA 2019.

A szervezet tudomása szerint a Tettye Forrásház közel másfél éve vizsgálja, készíti elő a projektet, ám, mint mondják, az elmúlt hetekben indokolatlanul felgyorsultak a folyamatok, információik szerint a Tettye Forrásház képviselői kereskedelmi bankokkal tárgyalnak előzetes árajánlatkérések keretében, egy 8 mrd Ft összegű hitel felvétel előkészítése érdekében. A hitel várható futamideje 15-20 év lehet. A hitelfelvétel kapcsán, a lehetséges ajánlatadók között emlegetik az Európai Beruházási Bank magyarországi képviselőit is.

A fentieket alapul véve a TAKA szerint a több milliárdos adósságot eredményező hitelfelvételről a pécsi közgyűlés nyilván a többi tulajdonos önkormányzattal együtt még az idei nyár folyamán, azaz alig valamivel az önkormányzati választások előtt dönthet.

A TAKA jelezte azt is, hogy Magyarországon közmű felújítási célokra ún. KEHOP program keretében 2013-15 között is kaptak uniós támogatást önkormányzatok.

A 2013-2020-as uniós pénzügyi ciklus elszámolása során 2020-2022 között erre ismét lehetőség nyílik, így szerintük Pécsnek és a Tettye Forrásháznak elsősorban az uniós források megszerzésére kellene törekednie hitelfelvétel helyett.

„Fontos feladata lenne a pécsi városvezetésnek – a többi megyei jogú város vezetésével együtt – lobbizni a kormánynál, hogy a következő, 2020-2027 közötti uniós pénzügyi ciklusban, minél több uniós támogatást vehessen igénybe Pécs. A napokban megjelent Európai Bizottsági munkaanyag külön kiemeli, hogy 2020 után is kapható uniós támogatás vízi-közművek karbantartásával, felújításával kapcsolatos feladatokra”

- írja a TAKA.

Kifejtették azt is: az előkészítés alatt álló hitelfelvétel körülményei kísérteties hasonlóságot mutatnak az „Elios-lámpák” beszerzésével kapcsolatos hitelfelvétellel. Akkor Pécs hitelt vett fel a lámpák cseréjére, miközben szinte az összes többi város uniós támogatásból oldotta meg a közvilágítás korszerűsítést. (Hogy aztán mégis a magyar adófizetők állják a számlát, arról végül a kormány döntött).

„Az előzetes információink alapján a víziközmű karbantartásra, illetve felújításra is jelentős uniós forrás nyerhető el, ezért nem szükséges az önkormányzati választások előtti időszakban újabb milliárdos nagyságrendű hitelt felvenni és ezzel tovább terhelni az egyébként is nehéz anyagi helyzetben lévő város illetve cége költségvetését”

- írja a civil szervezet.

A társaság a következő kérdéseket tette fel a Tettye Forrásháznak:

  • Folytat-e a Tettye Forrásház bármilyen formában előkészítő munkákat vízi-közmű karbantartás illetve felújítás terén 8-12 mrd Ft összegű beruházás tekintetében? Amennyiben igen, a beruházási pénzügyi fedezetét milyen forrásból kívánja finanszírozni?
  • Kezdeményezik-e, hogy még az idei évben Pécs MJ Város Önkormányzatának Közgyűlése tárgyaljon és döntsön egy megközelítőleg 8 mrd Ft összegű, vízi-közmű beruházásra fordítandó hitelfelvételről?
  • Vizsgálta-e a Tettye Forrásház, hogy a 2013-2020 és 2020-2027 közötti uniós ciklusokban mekkora összegű uniós támogatás vehető igénybe víziközmű felújításra, beruházásra.