TAKA: elismerte a Tettye a 8 milliárdos hitelfelvételt

2019. március 13. 15:10 2019. márc. 13. 15:10

Újabb közleményt adott ki a Tettye Forrásház lehetséges, gigantikus hitelfele kapcsán a Társaság a Közérdekű Adatokért 2019, miután az önkormányzati cég csúsztatásokat, tárgyi tévedéseket emlegetve reagált a kedden kipattant ügyre.

Mint az ismert, A TAKA 2019 hétfőn közleményt adott ki, melyben többek között azt írta, a Pécs többségi tulajdonában álló Tettye Forrás 8 milliárd Ft összegű hitelt kíván felvenni víziközmű célú felújítások érdekében az idei önkormányzati választásokat megelőzően, mintegy 15-20 éves futamidővel. A Tettye Forrásház önerőből további 3,5 milliárd Ft összegű saját forrást kíván e célra fordítani, így a megvalósítani tervezet projekt értéke elérheti a 12 milliárd forintot is.

Az ügyvédeket tömörítő szervezet megjegyezte azt is, az előkészítés alatt álló hitelfelvétel körülményei kísérteties hasonlóságot mutatnak az „Elios-lámpák” beszerzésével kapcsolatos hitelfelvétellel.

Erre érkezett a Tettye Forrásház Zrt. reakciója, melyben a városi cég már az elején azt állítja, a TAKA kiadott közleménye súlyos tárgyi tévedéseket, csúsztatásokat tartalmaz, belengetett hitelfelvételt azonban nem cáfolták benne.

A Tettye közleményére válaszul a TAKA szerda délután ismét egy hosszas írást küldött el a sajtónak, melyet az alábbiakban közlünk:

A TAKA 2019 Egyesület észrevételei a Tettye Forrásház Zrt. reakciójára

Örömmel tapasztaltuk, hogy hosszadalmas közadat beszerzés helyett a Tettye Forrásház Zrt. 24 órán belül, sajtónyilvánosan megválaszolta kérdéseinket. Egyesületünk célja, hogy a pécsiek széles körben értesüljenek az őket érintő társadalmi és gazdasági folyamatokról.

Köszönettel vettük, hogy a Tettye Forrásház Zrt. elismerte, hogy 8 milliárd forint hitel felvételére készül és további 3,5 milliárd forint összeget saját forrásból a megjelölt célra kíván fordítani. Ebből eredően megállapítható, hogy felvetésünk megalapozott volt.

Két feltett kérdés tekintetében azonban nem kaptunk kielégítő választ. A Tettye Forrásház Zrt. azt állítja, hogy a teljes előkészítés nyíltan folyik, azonban nem található közérdekű nyilvános adatbázisban, sem a hitellel kapcsolatos közbeszerzési eljárás elindításával összefüggő dokumentáció, sem a város közgyűlése részére készített, a hitelfelvétellel kapcsolatos önkormányzati előterjesztési anyag.

Tudomásunk szerint a hitelfelvétellel kapcsolatos anyagokat még nem terjesztették a város közgyűlése elé, azonban a banki tárgyalások folyamatban vannak, mind a kereskedelmi bankokkal, mind az Európai Beruházási Bank magyarországi képviselőivel. Ebben a tekintetben, a nyíltság értelmezése magyarázatra szorul különösen egy önkormányzati tulajdonú cég esetében.

A másik kérdésünk arra vonatkozott, hogy a Tettye Forrásház Zrt. vizsgálja-e a következő, 2020-tól induló uniós költségvetési ciklusban erre a célra elérhető uniós támogatási lehetőségeket. Pontosan azt igyekeztünk jelezni, hogy a jelenlegi ciklushoz képest jelentős forrás érhető el ebben a tekintetben a következő uniós ciklusban és a hitelfelvétel helyett az uniós források lehívására kell törekedni.

Az uniós előkészítő anyagok nyilvánosak, az országos sajtó is az elmúlt napokban foglalkozott a témakörrel. A megjelent anyagok alapján nem új, hanem használt rendszerek felújítására vonatkozóan is nyílik forráslehetőség. Néhány napja megjelent, a témával kifejezetten foglalkozó uniós előkészítő dokumentum, amely itt elérhető.

Több magyar, megyei jogú város tulajdonában lévő közműcég már jelentős lobbytevékenységet folytat a kormányzatnál, hogy minél több uniós forrást kaphasson erre a célra, a következő uniós ciklusban. Céljuk, hogy újabb hitelek helyett uniós forrásokból hajthassák végre a szükséges felújításokat.

Álláspontunk szerint a Tettye Forrásház Zrt. is ebben kell, hogy érdekelt legyen. Nem járhatunk még egyszer úgy, mint az Elios ügyben ahol a többi várost megelőzve hitelt vettünk fel, majd fél évvel később uniós forrást kapott minden önkormányzat a közvilágítás korszerűsítésére.

Jó szándékú jelzéseinket ne tekintse a Tettye Forrásház Zrt. támadásnak, hiszen ez mindannyiunk ügye és érdeke, ami álláspontunk szerint a széleskörű nyilvánosságra tartozik.