Forgalomlassítás, tanári és közigazgatási sztrájk: ez várható Pécsen csütörtökön

2019. március 13. 16:14 2019. márc. 13. 16:14

Nem sok intézményben, de annál nagyobb várható létszámmal készülnek a csütörtöki kétórás szolidaritási sztrájkra a tanárok Pécsen - a létszám a sztrájk kezdetéig még változhat. Csütörtök reggel forgalomlassító demonstráció is lesz a baranyai megyeszékhelyen.

Csütörtökön kétórás szolidaritási sztrájkot tart a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, ezzel csatlakoznak ugyanis a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) által március 14-re meghirdetett közigazgatási dolgozói munkabeszüntetéshez.

A központi (állami) hivatalokban dolgozók jelentős részének ugyanis megnőtt a munkaideje, de öt szabadnapjukat elvették és a munkaidejükbe az ebédszünet már nem számít bele. Kafetériájuk sincs, és a napi 12 órás munkaidőt is úgy rendelhetik el nekik, hogy azért nem jár a túlórapénz.

Bár néminemű béremelést kaptak a központi közigazgatásban dolgozó köztisztviselők, ez 11 év óta az első bérfejlesztésük volt (ráadásul a munkaidő-növekménnyel nem is arányos, vagyis több órát kell dolgozniuk ugyanazon bérért, ami fajlagos jövedelemcsökkenést jelent).

A tanári szolidaritási munkabeszüntetést reggel 8 és délelőtt 10 óra között tartják az országban.

Mint a Pécsi STOP Nagy Erzsébettől, a PDSZ pécsi ügyvivőjétől megtudta, elég nagy a kavar a fejekben a szolidaritási sztrájk kapcsán. Többen ugyanis a kétórás munkabeszüntetés ideje alatt is megtartották volna az óráikat, ám ezzel a gyerekek jogai sérültek volna, mert a sztrájk hírére már több szülő jelezte, hogy addig megoldja a gyerekek felügyeletét. Ha azonban valaki ezen idő alatt tanítana, akkor a gyerekek lemaradnának.

Nagy Erzsébet megemlítette, hogy a Pécsi Tankerülettel kötött megállapodásuk értelmében azokban az intézményekben, ahol megtartják a kétórás szolidaritási munkabeszüntetést, ott az erről szóló értesítést az iskola honlapjára ki kell tenni és a tanulóknak is ki kell osztani az értesítést. Sok helyen az iskolavezetők a téjékoztatást először nem akarták kitenni - végül azonban kötélnek álltak.

Számszerűen nem lesz sok pécsi intézményben munkabeszüntetés, de ahol lesz, ott várhatóan magas számban vesznek részt benne a tanárok - fogalmazott Nagy Erzsébet, és hozzátette: pontosabb létszámokat azért nem tud mondani, mert csütörtök reggel is lehet csatlakozni a sztrájkhoz.

Nagy Erzsébet kitért arra a furcsa körülményre is, hogy az ország tankerületeinek valami véletlen folytán csak múlt hét csütörtök délben értek rá egyeztetni a szolidaritási sztrájkról. Ez azért fontos, mert ahol született a PDSZ és a tankerületek közt megállapodás, ott lehet megtartani a sztrájkot, ám ahol ez elmaradt, ott nem lesz munkabeszüntetés.(A lista itt olvasható.)

Az érdekvédelmi képviselő megemlítette még, hogy csütörtök reggel Pécsen lesz egy forgalomlassító demonstráció is az ellenzéki pártok, szakszervezetek és civilek szervezésében, amely 9 órától indul a cserkúti elágazástól (a gyülekező a helyszínen fél kilenctől indul), majd körbejárják a várost, és végül a Szántó Kovács János utcában állnak meg.