Botrány: az EMMI államtitkára agyonvágta a pedagógussztrájkot

2019. március 14. 09:08 2019. márc. 14. 09:08

A tankerületi vezetőknek írt levélben az EMMI államtitkárának 13-ai kérelmére hivatkozva vágta agyon a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének csütörtök reggeli szolidaritási sztrájkját az KLIK elnöke. Úgy tudjuk, a PDSZ 14 perccel a sztrájk kezdete előtt kapott erről hivatalos értesítést.

Hatalmas botrány van készülőben. A PDSZ az utolsó pillanatban lefújta a csütörtök reggeli szolidaritási sztrájkját a KLIK elnökének alábbi levele miatt:

„Tisztelt Tankerületi Igazgató Asszony!

Tisztelt Tankerületi Igazgató Úr!

Tájékoztatom, hogy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által 2019. március 14. napjára tervezett sztrájk kapcsán dr. Latorcai Csaba EMMI közigazgatási államtitkár kérelemmel fordult 2019. március 13. napján a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz:

- általánosságban a sztrájk jogellenessége, valamint

- a Dunakeszi Tankerületi Központ,

-a Kelet-Pesti Tankerületi Központ,-a Közép-Pesti Tankerületi Központ

-és a Pécsi Tankerületi Központ tekintetében a még elégséges szolgáltatás mértékének megállapítása iránt - figyelemmel a már megkötött ezen tárgyú megállapodások jogellenességére.

Jogszerű sztrájk a még elégséges szolgáltatásról történő – ugyancsak jogszerű – megállapodás létrejöttéig a Sztrájk tv. 4. § (3) bekezdése alapján nem tartható.

Tisztelettel kérem Tankerületi Igazgató Asszonyt, Urat, hogy a fentiekről az érintett tankerületi központok illetékességi területén működő érintett köznevelési intézmények igazgatóit illetve a sztrájkot kezdeményező PDSZ-t tájékoztatni szíveskedjék olymódon, hogy az információ még a sztrájk kezdete előtt minden érintett számára tudott legyen.

Hajnal Gabriella elnök asszony nevében és megbízásából,

tisztelettel: ...”

A Pécsi STOP úgy tudja, a PDSZ hivatalos tájékoztatást 14 perccel a sztrájk kezdete előtt kapott. A szakszervezet lefújta a sztrájkot, nehogy bármely érintetnek gondja legyen emiatt, és az egész ügyet bíróságon támadja meg. Azt egészen biztos, hogy a szülőket ennyi idő alatt nem tudták az érintett intézmények értesíteni.

Amint újabb részleteket tudunk meg a tönkrevert sztrájkról, jelentkezünk.