Költségvetés, adósság, múzeumköltöztetés - erről szavazott a közgyűlés

2019. március 14. 14:33 2019. márc. 14. 14:33

Megtartotta a márciusi közgyűlését a pécsi önkormányzat, elfogadták az idei költségvetést, bár az ellenzék szerint ez csupán választási büdzsé, és a következő testületre marad jövőre a 9,7 milliárdos adósság. A Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Múzeuma a földhivatal helyére költözhet a Megyeházán. A Fidesznek sikerült benézni egy szavazást is.

Március 14-én tartotta meg az erre a hónapra szóló közgyűlését a pécsi önkormányzat.

Az első napirendi pont előtt Kunszt Márta a meszesi piacról beszélt, amely a helyi lakosok szerint rossz helyre kerül (Origó-ház), szerintük inkább a Budai vámhoz kellene építeni. Páva Zsolt elmondta, egyetért a felvetéssel, de ez egy magánberuházás, amibe az önkormányzat nem szólhat bele. Mindazonáltal a városvezetés is vizsgálódik a kérdésben, ők is a Budai vám környékét tartják jónak.

Fodor Ibolya (független) képviselő a Kertvárosban uralkodó állapotokról szólt, több esetet is felemlegetett: késes fenyegetés, 13 éves kislányt fiatalkorú fiúk szexuálisan zaklattak. Ezek miatt a Melinda park környéki felnőttek már azon gondolkodnak, hogy saját kezükbe veszik a dolgokat. Fodor szerint nagyobb rendőri jelenlétre van szükség. Páva Zsolt polgármester válaszul elmondta, Kertvárost is be fogják vonni a térfigyelő kamerák rendszerébe, és soron kívül kéri meg a pécsi rendőrkapitányt a célzottabb rendőri jelenlétre.

Takarékosság költségvetése vs szemfényvesztés költségvetése

A napirendi pontok elfogadása és egy zárt ülés után az első napirend az idei költségvetés volt. Páva Zsolt a takarékosságot emlegette, de arra is kitért, hogy idén - szakítva az előző évekkel - nem állítanak be a hiány kiegyensúlyozására milliárdos ingatlaneladásokat. Gulyás Emil (MSZP) szerint általában alacsony az önkormányzatok finanszírozása, a Fidesz-kormány pedig az évközi támogatásokkal tartja szorosan a gyeplőt. Az MSZP nem fogja elfogadni a költségvetést, viszont támogatni fognak minden olyan javaslatot, ami javítani tud a pécsi önkormányzat helyzetén. Viszont szerinte generikus változásra van szükség, majd kitért Kővári Jánosra (ÖPE) és a költségvetéshez benyújtott módosítóikra, és arról beszélt, hogy az önkormányzatiság leépítésében anno Kővári is segédkezett, mikor 2010-14 közt országgyűlési képviselő volt a Fideszben. Kővári viszontválaszában arról beszélt, hogy örülne, ha a szocialisták polgármesterjelöltje ott lenne a közgyűlésen, és javaslatokat adna be. Kunszt Márta szemfényvesztés költségvetésének nevezte az ideit, és hozzátette, az is nagy probléma, hogy egy új testületnek kell majd a 9,7 milliárd forintos adóssággal megküzdenie. A DK képviselője a PSN Zrt-nek és a Pécsi Kommunikációs Központnak a finanszírozására is kitért, mivel azt most megnyirbálják. Ő sem fogja támogatni a költségvetést - tette hozzá.

Kővári János szerint most még takarékosnak mondható az idei büdzsé, de például a tömegközlekedés kapcsán tavaly is milliárdos összeg kellett még az év második felében, emiatt idén is várható a költségvetés módosítása. Arról is beszélt, hogy a város fenntartását az önkormányzati cégek már csak nehezen tudják elvégezni, mert "pengeélen táncolnak". Kőváriék négy javaslattal éltek:

  • A 2017-ben elfogadott okos város projektet hogyan akarja és milyen ütemezéssel végrehajtani a város.
  • Nem megszorítások kellenek az intézményeknél, hanem amelyek fenntartása nehézkes a városnak, azokat át kell adni egyházaknak, vagy másoknak.
  • Legalább száz hektáros iparterület kialakítása nagyberuházók számára. Emellett viszont a kis- és középvállalkozásokat is segíteni kell gazdaságfejlesztő csomaggal.
  • Zöld Főváros címmegpályázása (2022-es címért mehetne a versengés, ez újra vonzóvá tenné Pécset, bár ehhez a városnak is sokat kell tennie, például az intézmények energetikai korszerűsítésével).
  • Fogarasi Gábor (Jobbik) arról beszélt, hogy azért takarékos a költségvetés, mert a Magyar Államkincstár is besegített az elkészítésébe. Kitért arra is, hogy Páva az állami adósságátvállalás után arról beszélt, nincs adóssága a városnak, aztán most mégis van. Szerinte ha semmi nem változik, akkor ez újra fog termelődni. Fogarasi szerint az, hogy Páva szerint idén nem lesz adóemelés, az valós, de az előző években viszont voltak adóemelések.

    Erb József (Fidesz) azt javasolta, hogy a kommunikációs központ működésének racionalizálását mérjék föl (a cég idén 50 millió forintot kap a működésére, ez tavaly 100 millió volt).

    Kővári és Erb javaslatait végül elfogadták, mint ahogy a napirendet is.

    Sorjáznak a napirendek

    A házasságkötéshez kapcsolódó díjakat is megemelték, ezen kívül több más napirendi pontot is elfogadott a közgyűlés (például a bányamentők emléktáblájának felállítását az Ágoston téren). A nyugdíjasházban 16 lakást újítanak fel 35 millió forintért.

    11 óra előtt Őri László alpolgármester szünetet rendelt el (Páva Zsolt ugyanis átadta a közgyűlés levezetését neki a második napirendi pont után és elhagyta a termet), az eredetileg 5 perces leállás közel fél órára nyúlt.

    A szünet után visszatért Páva Zsolt, a közgyűlés a 13. napirendi ponttól indult neki újra a munkának. Egy előterjesztés kapcsán Gyimesi Gábor (Jobbik) a Pécs-Keleten található közállapotokról beszélt, szerinte ott akik tehetik, azért járnak autóval, mert a közbiztonság miatt rossz a buszokkal közlekedni.

    Egy másik előterjesztés szerint megszüntetik az Újhelyi Városrészért Közalapítványt, a kezelésében álló területet a BIOKOM veszi át, viszont az ott található, és közösségi célokra nem igazán jó épületet lezárnák, mert korábban többször is betörtek és rongáltak az épületben.

    Az uránvárosi Veress Endre utcai rendelő energetikai korszerűsítési pályázatát lezárják, ezt tárgyalta az egyik előterjesztés. Páva Zsolt két bicikliutas projektről is beszámolt (Zsolnay Negyed - Budai vám), ahol még jó pár millió forintra szükség lesz, így végül a bicikliút kiépítése már lassan eléri a 200 millió forintos költséget.

    Hirden a közösségi házat akarják fejleszteni egy pályázat segítségével (amelynek a Helyi Akciócsoport lesz a gazdája - a HACS eléggé Fidesz-közelben áll), erről is volt egy előterjesztés, amit el is fogadott a közgyűlés.

    Páva Zsolt a Pécsi Nyári Színház új cég általi szervezéséről szóló előterjesztést vezette fel (röviden: a Horvát Színház helyett idéntől a Pécsi Balett venné át a feladatot - bővebben itt írtunk erről). Fodor Ibolya a Pécsi Harmadik Színház tulajdonosáról, Moravetz Leventéről szól, szerinte miért mindent Pestről kell hozni, ha van helyben saját szerző saját művel. Páva ezt akceptálta, és bejelentette, hogy szólni fog Vincze Balázsnak, hogy figyeljenek oda erre a darabválasztásoknál. Hári József fideszes képviselő, nemzetiségi tanácsnok az ügy kapcsán köszönetet nyilvánított a Vidákovics-családnak, akiknek nagyban köszönhető a nyári színház. Páva ehhez is csatlakozott és bejelentette, hogy mivel jó ütemben halad a közgyűlés, ezért nem lesz ebédszünet, viszont tartanak egy 10 perces szünetet.

    A szünet után az egyik napirendnél Huba Csaba (Fidesz) elmondta, hogy Pécs-Keleten a vasasi hat lakást érintő tűzeset után a helyi polgárőrség egy régi bolthelyiségben tárolja az adományokat az érintett családok számára.

    Volt némi szabálytalanság a PSN-nél

    A Pécsi Sport Zrt. kovácstelepi utánpótlás akadémiájának kérdésében Kunszt Márta azt kérdezte, hogy miért is volt szükség a PSN felé az állami 890 millió forintnak, illetve, hogy a PÉTÁV miért adott kölcsön 32 millió forintot a Vári Attila vezette PSN-nek. Ezért egy külön vizsgálatot kérne, amely a PSN tényleges anyagi helyzetével foglalkozik.

    Páva Zsolt válaszul elmondta, a 32 millió forintos forrásátadás még az állami támogatás előtt kellett, ez azóta megoldódott. Volt belső vizsgálat is a PSN-nél, voltak kisebb szabálytalanságok, de ezeket kiigazították, rendszerszintű problémát nem tártak fel. A polgármester szerint a PSN mára az utánpótlásképzésben nagy eredményeket ért el, és nagyon sok terület tartozik már alá, ez kihívás elé fogja állítani az önkormányzatot a finanszírozás kérdésében, mert az állami támogatás nem állandó, csak erre az évre szólt. Az előterjesztést elfogadta a közgyűlés.

    A közfoglalkoztatásról is szó esett a közgyűlésen, és elhangzott, idén már kevesebb embert lehet bevonni ebbe a korábbi évekhez képest. Kunszt Márta ezzel kapcsolatban megjegyezte, jó hír, hogy eszerint több ember tudott az elsődleges munkaerőpiacon elhelyezkedni, de az tény, hogy szükség van a közfoglalkoztatottak munkájára a városüzemeltetésben. Arra is kitért az illegális hulladéklerakások kapcsán, hogy senki se szemeteljen. A 2020-2022 közti időszakra szóló tervezett bevételek és adósságot keletkeztető ügyeletekről szól, ennek lényege, hogy jövőre a városnak 9,7 milliárd forintot kell valahogy visszafizetnie. A közgyűlés az előterjesztést megszavazta, igaz, csak 16 fő voksolt igennel. Két új napirend is felkerült csütörtök reggel a listára, ebből az egyik a kertvárosi több korosztályos nagy játszótér kialakítása. Páva Zsolt ezzel kapcsolatban elmondta, hogy van egy 28 négyzetméteres rész ami a PÉTÁV-é, de az önkormányzat használná, a használati díja 139 ezer forint lenne évenként. Ezt a PÉTÁV elengedi, csak az áfát (39 ezer forint/év) kellene az önkormányzatnak megfizetni. Páva azt is hozzátette, hogy jól halad a játszótér előkészítése. A közgyűlés rá is bólintott az előterjesztésre.

    A Szabadság utcai múzeumi épületbe költözhet a Mecsek Táncegyüttes

    A másik csütörtök reggel felvett előterjesztés szerint a Természettudományi Múzeum Szabadság utca 2. szám alatti gyűjteménye a Megyeházára költözhet a Földhivatal helyére. A korábbi épületet a Mecsek Táncegyüttes kapná meg használatra, a Néptánc és Népzene Háza néven. Az egyesület pályázati úton szeretné a házat felújítani.

    Kővári János szerint nem kellene kapkodni, mert egyrészt most ott fut a múzeum pécsi mamutos kiállítása, és a Megyeháza belső átalakítása is nehezebb, mert műemléki védettségű. Ezért el kellene halasztani egy hónappal ezt az előterjesztést. A képviselő úgy látja, lehet, hogy a néptánc házának a Zsolnay Negyedben alkalmasabb helye lenne, vagy pedig a néprajzi és természettudományi múzeumi részek kerülhetnének ki oda.

    Az elnapolás felvetése miatt ügyrendben kellett szavazni, előterjesztőként ezzel Őri László alpolgármester nem értett egyet, de a közgyűlés az elnapolás mellett döntött (valószínűsíthetően a fideszes széksorokban támadt némi zavar). Később a fideszesek felvetésére újra szavaztak a napirendről, Gulyás Emil szerint ez szabálytalan, ők nem is szavaztak másodjára. Lovász István jegyző viszont azt állította, hogy a szervezeti és működési szabályzat erre lehetőséget ad. Fogarasi Gábor is ekézte kicsit a kormánypártiakat, mondván minek ülnek a közgyűlésben, ha oda sem figyelnek, mikor szavaznak.

    Elbontott játszótér és kútfúrás

    Kunszt Márta napirend után az elbontott Melinda utcai játszótérről kérdezett, hogy lesz-e helyette új. Páva Zsolt erre azt válaszolta, hogy nem, de van a közeli Melinda parki játszótér korszerűsítése hozhat majd megoldást.

    A napirend után Kővári János az élményfürdő kapcsán kérdezte, hogy miért kell a bőrgyár területén kutat fúrni, hiszen a nagykozári kút lehetne a jó megoldás. Amúgy is fenntartható fürdőt kellene építeni, ezért is kérdezte a projekt ütemtervét és árát.

    Páva Zsolt válaszul elmondta, nincs ütemterv a projektre, Orbán Viktor 2022-ig szeretné ezt az ügyet lezárni, de nincs sürgetés a dologban. Egy szakértői vélemény szerint nem jó a nagykozári kút, ezért fognak a bőrgyár területén kutat fúrni. Hozzátette, ha kiderül, hogy nem fenntartható a projekt akkor ő maga fogja leállíttatni a beruházást.