Tóth: "az igazság akkor fog győzni, ha a nagy fideszes gázlopási ügyben végre a felelősök állnak majd a bíróság elé"

2019. március 14. 16:17 2019. márc. 14. 16:17

Ítéletet hozott a Kúria is abban a Tóth Bertalan MSZP-elnök ellen az állami MET gázkereskedő cég által indított ügyben. A szocialisták vezetője jogerősen mondhatja a Fideszhez közel álló cégről, hogy mutyiztak a gázkereskedelem során.

Több éve húzódó ügy végére tett pontot a napokban a Kúria, mikor jogerősen is igazat adott Tóth Bertalannak, az MSZP elnökének abban a személyiségi jogi perben, amit a politikus ellen indított a MET Zrt. gázkereskedelmi cég.

A hirklikk.hu cikke szerint "mostantól legalább lopásnak lehet nevezni, ha a „kormányfő-közeli” gázkereskedő cég lenyúlja magának az olcsó földgáz hasznát ahelyett, hogy kedvezőbb áron importált gázzal a magyar családoknak kedvezne az állam."

Tóth Bertalan ugyanis négy éve az állami MVM Magyar Villamossági Művek Zrt-től kiperelt adatok alapján azt állította több sajtótájékoztatón, hogy az állami cég és a MET közti kereskedelemben az utóbbi - amúgy offshore-hátterű - cég több százmilliárdos hasznot tehetett zsebre.

A cég mögött több, a Fideszhez és Orbán Viktorhoz közel álló üzletember tűnt fel áttételesen, Tóth Bertalan őket - Nagy György és Lakatos Benjamin - strómanoknak nevezte korábbi sajtóeseményeken. Garancsi Istvánra pedig - aki több áttéten keresztül ugyancsak tulajdonosként volt jelen a cég mögött - Orbán házi pénztárnokaként hivatkozott az MSZP elnöke.

Bár az ügyben több feljelentés is született, azokat a Polt Péter vezette ügyészség elutasította. A MET Zrt. viszont Tóth Bertalant és több újságírót is beperelt személyiségi jogainak megsértésre hivatkozva.

A MET Zrt. Tóth állításait vitatta, és 12 millió forintos sérelemdíjat követelt. Ám a Kúria úgy ítélte meg, hogy "a MET gázpiaci ténykedései közüggyé és így a közbeszéd részévé váltak, ezért a cég a közszereplőkhöz hasonlóan fokozottan tűrni köteles akár az éles bírálatokat is. Tóth Bertalan tényszerű kijelentései rendre igaznak bizonyultak, számadatai szintén nem mutattak nagyságrendi tévedést, a bíróság nem találta fordulatait indokolatlanul sértőnek sem.

Érdekesség, hogy a per során az Orbán-kabinet korábbi minisztereit, illetve az állami MVM korábbi vezetőit is meghallgatták, ám valahogy senki sem emlékezett semmire. A MET – amely az egybeeső bírósági álláspontok ellenére az összes lehetséges jogorvoslati szinten igyekezett az ítéleteket megfordítani, most közzétette: tudomásul veszi a Kúria döntését"

- olvasható a cikkben.

Tóth Bertalan a Facebook-oldalán az ítéletről így emlékezett meg:

"3-0. Ezzel nem a tegnapi Juventus - Atletico Madrid BL mérkőzésre utalok, hanem arra, hogy a Pécsi Törvényszék és Pécsi Ítélőtábla után a Kúrián is megvédtem az igazamat a MET Zrt-vel szemben. Mondhatnánk úgyis: győzött az igazság - de ez csak részben igaz. Az igazság akkor fog győzni, ha a nagy fideszes gázlopási ügyben végre a felelősök állnak majd a bíróság elé. Nem felejtjük el őket..."