Péterffy Attila: Pécsett nem épülhet atomtemető

2019. március 15. 11:33 2019. márc. 15. 11:33

Tavaszi hadjárat Pécs jövőjéért - kampányt indított Péterffy Attila, Pécs független polgármesterjelöltje március 15-én. Tizenkét hétig hetente tesz olyan vállalásokat, és olyan intézkedéseket jelent be, amelyeket megválasztása esetén számon lehet kérni rajta. Elsőként azt vállalta: ha győz, Pécs határában nem épülhet atomtemető.

12 pontban tesz vállalásokat Péterffy Attila független pécsi polgármesterjelölt, a március 15-én indított kampány a Tavaszi hadjárat nevet kapta. A több ellenzéki párt támogatását bíró jelölt erről újságírók előtt beszélt a demokratikus pártok március 15-ei ünnepi megemlékezését megelőzően.

Péterffy hangsúlyozta: ezek a pontok nem önmagukban képezik polgármesteri programját, de szorosan kapcsolódnak hozzá. 12 hét alatt 12 bejelentést tesz, 12 olyan vállalását hozza nyilvánosságra, amelyeket megválasztás esetén mindenképpen teljesít Pécs jövőjéért.

A demokratikus jelölt első pontja: ha őt választják meg a pécsiek, akkor a város határában biztosan nem épül atomtemető.

- Pécsnek a tervezett bodai atomtemetőből semmilyen előnye nem származik, kockázatot viszont többet is rejt magában – mondta Péterffy Attila. - Nem hagyhatjuk, és ha megválasztanak, nem is fogom hagyni, hogy egy olyan kockázatos létesítmény épüljön pár kilométerre a várostól, mint a paksi kiégett fűtőelemek végleges befogadására szánt atomtemető. Nem engedhetjük, hogy mások döntsenek a fejünk fölött Pécs jövőjéről, hogy gyermekeinket és még sok generációt veszélyeztessenek felelőtlen, megalapozatlan módon.

Péterffy Attila kifejtette: ezer méter mélyen, viszonylag stabil kőzetben tervezik elhelyezni a kiégett paksi fűtőelemeket. Azt viszont senki nem tudja garantálni, hogy földrengésnek vagy szándékos károkozásnak is ellenáll egy ilyen tároló, ráadásul sok ezer évre kellene garantálni, hogy nem jut ki semmilyen szennyeződés.

A polgármesterjelölt elmondta: a terv megakadályozása a város elemi érdeke, Pécs jövője érdekében minden lehetséges eszközt be kell vetni – emlékeztetett egyebek mellett egy néhány évvel ezelőtti igen sikeres mecseki sátrazásra is.