Tóth: ha van pénz Felcsúton szigetre, legyen minden családra

2019. március 18. 23:33 2019. márc. 18. 23:33

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke hétfőn a Parlamentben szegezte Orbánnak: az egyszülős családok 40%-a szegénységben él, a 3 gyermekesek 70%-a nem tudja a családi adókedvezményt igénybe venni.

Tóth Bertalan szerint a családvédelmi akciótervben vannak előremutató elemek, de nagyon kevés családot érint ez a terv – idézi az MSZP elnökének hétfői parlamenti felszólalását a Mérce. Minél több család helyzete legyen fontos – mondta a pécsi politikus. Mint mondta, az egyszülős családok 40%-a él szegénységben, de felhívta a figyelmet a meddő és az élettársi kapcsolatban élőkre és arra is: a családi adókedvezményt a háromgyerekes családok 70%-a nem tudja igénybe venni.

Tóth beszél arról is: nincsenek szociális bérlakások, sem a családi pótlék, sem a GYES, sem az anyasági támogatás nem emelkedik. „Meddig tesznek különbséget gyermek és gyermek között? – kérdezte végül az MSZP-s politikus.

Orbán gratulált Tóth Bertalannak gyermeke megszületéséhez. A miniszterelnök válaszában arról beszélt: szerinte nincs semmilyen különbségtétel. A különbség az, hogy a szocialisták az alanyi jogon járó juttatásokat, a Fidesz a munka után járókat helyezik előtérbe. De ez nem a családok fontosságáról szól, hanem a hatékonyságról. Orbán szerint ha nincs munkához kötve a támogatás, az nem hatékony. Orbán szerint a tulajdonnak kell a középpontban állnia, az MSZP szerint meg a bérlakásnak.

Tóth megköszönve a gratulációt leszögezte: ez a kormánypolitika nem vezet eredményre, mert minden hatodik gyermek külföldön születik. „Ha van pénz Felcsúton szigetet építeni, akkor legyen pénz minden család támogatására, mert a gyerekek nem tehetnek róla, hogy elválnak a szülei, vagy egyszülős családban születik” - mondta a szocialista pártelnök, aki röviden felsorolta az MSZP javaslatait is: bölcsődeépítés, családi pótlékemelés, családi adókedvezmény annak is, aki nem veheti igénybe, szociális bérlakás.