Pécsen is kisebb lesz ősztől a képviselő-testület

2019. március 19. 14:53 2019. márc. 19. 14:53

A lakosságszám-csökkenés nemcsak a kisebb baranyai városokban okoz képviselőtestület-csökkenést, de Pécsen is érezteti a hatását. A megyeszékhelyen az őszi önkormányzati választáson kettővel kevesebb képviselő kerülhet be a testületbe, mint öt évvel korábban.

Pécsen is csökkenni fog a képviselő-testületi létszám az őszi önkormányzati lakosságszám, az okot a lakosság csökkenésében kell keresni - szúrta ki az erről szóló jegyzői határozatot az OkPécs.

A 2014-es önkormányzati választás után 19 képviselő egyéni választókörzetből, nyolcan pedig kompenzációs listáról jutottak be a testületbe, ez 27 főt jelent összesen, ehhez jött még hozzá a polgármester - így lett 28 fős a testület.

Ám a lakosságszám-csökkenés - Pécsen idén január elsejével 146 488 fő lakott hivatalosan bejelentve - miatt egy körzet és hely a kompenzációs listáról eltűnik, azaz az eddig 27 fős testület 25 fősre csökken (plusz egy a polgármester, vagyis az összlétszám 26 főre változik).

A csökkentést a törvény rendeli el, ugyanis a képviselői létszám a lakosságszámhoz van kötve, annak változásai sávos rendszerben vannak kihatással a képviselők számára.

Más városokban is csökken a létszám

Baranyában Siklóson és Komlón hasonló a helyzet.

Komlón 2014-ben 25 485-en éltek, ezért ott 10 egyéni körzet és három kompenzációs listahely volt beállítva. Idén azonban a lakosságszám 24 697 főre csökkent, ami miatt csak 8 egyéni körzet és 3 kompenzációs hely lehet a törvény szerint.

Siklóson 2014-ben még 10 ezer fő fölötti létszámban éltek, ezért ott is a vegyes rendszer (egyéni körzetek és kompenzációs lista) működött, ott 8 képviselő egyéni körzetből, míg három listáról juthatott be a testületbe. Azonban idén év elejével a lakosságszám 9730 főre olvadt, így a törvény értelmében ezen a településen már csak egyéni listán lehet indulni, a képviselőtestület létszáma a korábbi 11 főről nyolcra csökken.

A lakosságszám-csökkenés a megyei közgyűlésre is negatívan hat, ott is csökkenni fog a képviselői létszám ősszel.

Az MTI korábbi híradása szerint a választási matek így jön ki:

A 10 ezernél kevesebb lakosú településeken az egész település egy választókerületet alkot, és itt úgynevezett egyéni listán osztják ki a mandátumokat. A választópolgárnak annyi szavazata van, ahány tagú a képviselő-testület; a képviselők száma 100 lakosig kettő, ezer lakosig négy, 5 ezer lakosig hat, 10 ezer lakosig nyolc.

A 10 ezernél több lakosú településen és a fővárosi kerületben a képviselők vegyes választási rendszerben (egyéni választókerületben és kompenzációs listán) jutnak mandátumhoz: 25 ezer lakosig 8 egyéni választókerületi és 3 kompenzációs listás mandátum, 50 ezer lakosig 10 egyéni választókerületi és 4 kompenzációs, 75 ezer lakosig 12 egyéni és 5 kompenzációs, 100 ezer lakosig 14 egyéni és 6 kompenzációs listás mandátum jár. Minden további 10 ezer lakos után eggyel nő az egyéni választókerületben szerezhető mandátumok száma, és minden további 25 ezer lakos után eggyel a kompenzációs listán választott képviselők száma. (A választók a kompenzációs listára nem szavaznak, a kompenzációs mandátumokat az úgynevezett töredékszavazatok, vagyis az egyéni választókerületben nem hasznosult voksok alapján osztják szét a pártok között).