A pécsi mandulafa lett az Európai Év Fája

2019. március 19. 20:39 2019. márc. 19. 20:39

A nagy siker miatt március 20-án délután piknik is lesz a havi-hegyi mandulafánál.

A Janus Pannonius Múzeum közleménye szerint az Environmental Partnership Association (EPA, Környezeti Partnerség Egyesület) által szervezett Európai Év Fája nemzetközi versenyben a havi-hegyi templom bejárata előtt álló öreg fa – 14 országot utasítva maga mögé - lett első helyezett.

A havi-hegyi mandulafa tavaly októberben az Év Fája versenyen (amelyet az Ökotárs Alapítvány szervezett) a Római-parti fákat és a szebényi óriási tölgyfát verte kenterbe a 4779 szavazatával (több mint ezer szavazatnyi előnnyel), eztán jött az európai megmérettetés.

Az Európai Év Fája (Tree of The Year) versenyen a szavazás idén február elsején indult meg, de a voksolás állását csak február 22-ig lehetett nyilvánosan követni, onnantól a hónap végéig már vakon repülhettek a voksok. A JPM közleménye szerint az erős mezőnyben az első két helyezett fej-fej (vagy inkább: lomkorona-lombkorona) mellett a pécsi versenyző és a az oroszországi abramtsevói tölgy volt.

A február végén lezárult szavazás eredményét március 19-én ismertették Brüsszelben, a pécsi mandulafa 45132 vokssal nyert.

"E csavarodott törzsű, különleges növényt a pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) Természettudományi Osztályának Jurassic családi túraklubja által fogadta örökbe. Az idén fennállásának 115. évét ünneplő JPM több ponton is kapcsolódik a mandulafához: az intézmény névadója, Janus Pannonius pécsi püspök-költő 1466-ban írt egy dunántúli mandulafáról, mely az örök megújulás sajátos szimbóluma lett a városban. A JPM 2008-ban (Janus Pannonius újratemetésekor) kezdeményezte azt a múzeumi „akciót”, amelynek során 500 mandulafát ültettek el a városban.

Az országos versenyre való benevezés ötlete is a múzeum Természettudományi Osztályától származik, amelynek munkatársai végig kitartó lelkesedéssel koordinálták a két versenyt"

- áll a múzeum közleményében.

Az akcióhoz pedagógusok, diákok, szülők, helyi és országos sajtó, civil szervezetek, önkormányzati intézmények, a Pécsi Tudományegyetem, a Pécsi Püspökség is csatlakozott, hogy minél szélesebb körben legyen ismert a verseny.

A nyertes mandulafánál március 20-án 16 órától pikniket szerveznek az Év Fája kampány múzeumi szervezői, akik arra kérik az érdeklődőket, hogy a pikniket gyalog, biciklivel vagy helyi buszjárattal közelítsék meg. A Széchenyi téren már 15 órától lesz egy közösségi megmozdulás, valamint innen indul egy gyalogmenet fel a mandulafához.

A piknik batyus lesz, azaz mindenki azt fogyaszt, amit magával hoz, de természetesen körbe lehet kínálni a többieket is. A rendezvényen díjazzák majd a Brüsszelbe küldött mandulafa-rajzok alkotóit is.