Hatvannégy pécsi család megélhetése ment rá, hogy hittek a Fidesznek

2019. március 19. 21:03 2019. márc. 19. 21:03

Kedden megszűnt a termelés a Ledina Kerámiánál, 64 pécsi család megélhetése került veszélybe. Olyan családoké, akiket a Fidesz helyi potentátjai és ügyvédjük csábítottak el a Zsolnayból. Ha valamit, akkor ezt bátran hívhatjuk negatív munkahelyteremtésnek.

Amint arról a Pécsi STOP exkluzív interjújában beszámolt: januárban Megay Róbert Pétert bízták meg a Ledina Épületkerámia Kft. és a Pécsi Kerámia Kft. végelszámolói feladataival. Megay akkor azt mondta: szóba került a tevékenységek és a cégek megmentése, új tulajdonos(ok) bevonása és a tevékenységek értékesítése is, azaz valamilyen módon a munkahelyek vagy azok egy részének megmentése.

A Szabad Pécs beszámolt: ebből végül nem lett semmi, kedden megszűnt a termelés a Ledina Kerámiánál, elindul a felszámolás.

„Az, hogy Megay Róbert így, a felszámolás megindítása mellett határozott a Ledina Kerámia vonatkozásában, az annak köszönhető, hogy az elmúlt időszakban minden olyan lépésük, próbálkozásuk, tárgyalásuk kudarcba fulladt, amellyel legalább azt a szakembergárdát meg lehetett volna menteni, egyben tartani, amely a legutóbbi időkig a Ledina Kerámiában/Pannon Porcelánban dolgozott. Vagyis, ha mindez csak a cégek megmentése nélkül lett volna elképzelhető, még úgy is megpróbáltak volna segíteni a dolgozóknak. Valamennyi munka ugyanis volt állítólag, megrendelésre, beszállításraó dolgoztak, habár a beszámolókat nem olvashattuk el” - így a Szabad Pécs.

Megay Róbert korábbi interjúnkban úgy fogalmazott: „Hogy a munkavállalók és általában a pécsi polgárok hogy ítélik meg a korábban a Zsolnay és a Ledina körül történteket, arról majd véleményt mondanak a következő önkormányzati választásokon.”

Ugyanis, bár a múlt homályába vész, még van, aki nem felejtette el, hogy Pécs, vagy még inkább a régió fideszes vezetése, ügyvédjük, Szabó Iván milyen körülmények között léptette be a majd 120 zsolnays dolgozót a Ledinába.

„Az ügyvéd (mármint Szabó Iván – a szerk.) kifejtette, minden dolgozóval két szerződést íratnak alá, az egyikben az önkormányzat vállalja, hogy a Zsolnayban töltött munkaviszonyt is beszámítják, a másikban pedig arra vállalnak garanciát, hogy ha a Zsolnay gyár bármilyen eljárást is indít az azonnali felmondással élő dolgozók felé, akkor azt a Ledina Kerámia átvállalja. Hozzátette: a Zsolnaynál határozott idejű munkaszerződéssel foglalkoztatottakat határozatlan idejű szerződéssel veszik át.”

A fenti mondatok egy Páva Zsolttak közös sajtótájékoztatón hangzottak el.

Ma már tudjuk: a Zsolnay 23 millió forintot fog bevasalni volt dolgozóin, akiknek az egyetlen bűnük az volt, hogy hittek a kormánypárt városi és régiós vezetőinek.