Ilyen is rég volt: fideszes politikus állt ki nyilvános vitára egy szocialistával

2019. március 22. 12:22 2019. márc. 22. 12:22

Ujhelyi István szocialista és Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselők tartottak vitát az Európai Unióról és más eu-s kérdésekről csütörtökön Budapesten. Deutsch leginkább a kormányzati szlogeneket mantrázta, Ujhelyi az MSZP EP-kampányának anyagát is elétette a vita egy pontján.

Vitát tartott csütörtök este Deutsch Tamás fideszes és Ujhelyi István szocialista EP-képviselő Budapesten, a téma az Európai Unió volt.

A hirklikk.hu cikke szerint a vitán Ujhelyi volt a dominánsabb.

Az első kérdés Magyarország 2004-es EU-csatlakozásának megítéléséről szólt. A szocialista politikus szerint az unió egy védőernyő, bár most már nem vennék fel Magyarországot az EU-ba az itthoni jogállamiság miatt.

Nincs más alternatíva, mint egy erős unióban való megélése a magyarságunknak

- magyarázta Deutschnak és egy papírt is elé tett, amin az MSZP aláírásokat gyűjt, hogy az ország ne lépjen ki az Európai Unióból.

Deutsch ezt azzal hárította, hogy ő inkább magyar szeretne maradni, nem európai, merthogy a magyarságban benne van az európaiság is. A fideszes politikus szerint a "magyarok többsége egy olyan európai együttműködést támogat, amiben a magyar kormány megjeleníti a magyar érdekeket" - olvasható a cikkben.

Erre Ujhelyi is hazaibb vizekre evezett, és kifejtette, a tavalyi választáson 50 ezer főnél többen szavaztak az ellenzéki pártokra, de így is a Fidesz nyerte a választást, mert úgy alakította ki az elmúlt években a törvényeket. A szocialista politikus úgy látta, a Fideszt nem támogatja a magyarok többsége. Arra is kitért, hogy egy 10 milliós ország nem állhat ellent egy nagyhatalomnak, ezért is fontos az unióban maradni.

Az Európai Unió jövőjéről és kilátásairól szólva Deutsch Tamás azt fejtegette, hogy az EU csődöt mondott a migrációs válság kezelésében, ezt egyedül csak Olaszország és Magyarország tudta jól kezelni. A vita vezetője szerint Deutsch elfeledkezett az EU-Törökország paktumról, ami a menekültek elhelyezését szolgálta. Ujhelyi azt is hozzátette, hogy a Fidesz több olyan javaslatot sem támogatott az EP-ben, amik a migrációs válság kezeléséhez, megoldásához kellettek volna.

Felmerült még a határkerítés kérdése, amit Deutsch szerint a szocialisták lebontanának - Ujhelyi erre válaszul vette elő a szocialisták EP-kampányanyagát, amelyben benne van, hogy az MSZP nem támogatja az illegális migrációt, és nem bontaná le a határkerítést.

A Fidesz Európai Néppárt-beli tagságának szerdai felfüggesztése is szóba került, Deutsch itt azt a kormányzati mantrát mondta el, miszerint a Fidesz döntött úgy, hogy felfüggesztik a tagságukat. Ujhelyi szerint ez nyilvánvaló magyarázkodás, miközben Orbán politikáját már a saját pártcsaládja sem tűri.

"Nincs olyan, hogy csak kicsit felfüggesztés: ma már például találkozott egymással az összes néppárti kormányfő, de Orbán már nem ülhetett oda közéjük – mutatta be egy egészen friss példán, hogy a magyar miniszterelnök szava ma a nullával egyenlő Európában.

A Fidesz felfüggesztésének Ujhelyi olvasatában egy komoly következménye van: Orbán bukott politikussá vált Európába. A miniszterelnök immár tehertétel a magyarságnak, és hogy mikor lesz itthon is bukott politikus, az már rajtunk, választókon múlik" - olvasható a cikkben.