Itt a tavasz, indulnak az útlezárások Pécsen

2019. március 22. 12:51 2019. márc. 22. 12:51

Ahogy megjött a tavasz, úgy állnak neki Pécsen is a nagyobb munkálatoknak. Március 25-én indul a Tettye Forrásház szennyvíz-fővezeték korszerűsítése a Mártírok útján, ami útlezárással fog járni. Április első hetétől pedig az Angster József utcán indul a hálózat felújítása.

A Tettye Forrásház Zrt. közleménye szerint március utolsó hetétől alaposan megváltozik a közlekedés a pécsi Mártírok útján, ugyanis ott a nagy átmérőjű szennyvíz fővezetéke fogják korszerűsíteni. Emiatt március 25. és április vége között a Mártírok útján a Szabadság utca és a Rét utca között csak a buszok közlekedhetnek, az autósoknak kerülni kell. A buszok kihagyják a déli Rét utcai megállót a közlemény szerint.

"A Mártírok útján egy kilométernyi csövet cserélnek a Szabadság utca és a Megyeri út között – ez Pécs egyik legforgalmasabb gyűjtőcsatornája, napi 5500 köbméternyi szennyvíz folyik át rajta. Az út közepén futó (tojásszelvényű) szennyvízvezeték építését föld alatt zajló csőbefűzéses technológiával végzik a szakemberek, csak a környező ingatlanok új bekötéseinek kialakítása igényel nagyobb munkaárkokat. Egy speciális magasnyomású csatornamosó autó is dolgozik majd a helyszínen a rekonstrukció során, a szakaszosan haladó csőbefűzést kísérve tisztítja elő a vezetéket.

A nyolc ütemre bontott munkálatok ideje alatt szakaszos félpályás forgalomkorlátozás lesz érvényben a kivitelezéssel aktuálisan érintett útszakaszokon.

Csaknem végig egyszerre két útszakaszon fognak párhuzamosan dolgozni a megbízott kivitelező szakemberei, március utolsó hetében a Semmelweis-Szilágyi Dezső utcák közötti részre is felvonulnak.

Több csapattal indul az Angster József utcai felújítás is, ahol egyszerre cserélik a rossz állapotban lévő ivóvíz- és szennyvízvezetéket. A rekonstrukció az önkormányzati útpálya felújítást előzi meg, azzal összhangban zajlik. A Tettye Forrásház Zrt. kicseréli a burkolat alatti közműveket, hogy a későbbiekben lehetőleg ne kelljen csőtörés miatt felbontani a friss aszfaltot (idén már kétszer eltört az 1970-es években fektetett vízvezeték).

A kivitelezés a Székely Bertalan utca irányából kezdődően 100-300 méteres szakaszokban, fél pályás forgalomkorlátozás mellett halad. Annak érdekében, hogy már a felújítás során minél hamarabb újra biztosított legyen az akadálymentes forgalom, az egyes szakaszok végén aszfaltszintig helyreállítják az utat. A közlekedést jelzőlámpás irányítás segíti.

A két nagyszabású, együttesen 500 millió forint értékű korszerűsítés várhatóan augusztusig tart. A pécsi vízszolgáltató idén összesen 1,7 milliárd forint értékű tervezett, ütemezett felújítást valósít meg a víziközmű hálózaton"

- olvasható a közleményben.