Hoppál Péter vízvíziói

2019. március 22. 17:12 2019. márc. 22. 17:12

Hoppál Péter, aki jogerősen többször is hazudott, most a pécsi vízhelyzetet fejtette meg. Röpködtek a milliárdok, mint golyók a normandiai partraszálláskor, és a pécsiek azt is megtudták: igazából ők döntöttek a vízműfoglalásról.

Hoppál Péter pécsi parlamenti képviselő, akiről jogerős ítéletben mondták ki, hogy korábban szóvivőként hazudott a Magyar Helsinki Bizottságról és akkor is, amikor arról beszélt: pécsi szocialista városvezetők 3 milliárd forinttal jutalmazták meg magukat, ezúttal a pécsi vízellátás helyzetéről informálta a kötelékben repülő pécsi lakájmédiát.

Mutatjuk a tételmondatokat:

„ a pécsiek 2009 októberében egy bátor lépéssel, az országban elsőként úgy döntöttek, a helyi vízkészlet jövője nem lehet profitkérdés, nem kezelheti az ezzel kapcsolatos ügyeket egy külföldi tulajdonban álló multi.”

„Ha ma is a Pécsi Vízmű szolgáltatási időszakában fennálló díjak, feltételek lennének érvényben, a szolgáltató-váltás óta 20 milliárd forintnyi többlet teher esett volna a pécsi háztartásokra. Ennyi tehát az a megtakarítás, amit a víziközmű-szolgáltatásokkal kapcsolatos helyi és központi intézkedések eredményeztek.”

„A Tettye Forrásház Zrt. ... 2010 és 2018 között 6,7 milliárd forint értékű víziközmű rekonstrukciót valósított meg a városban, idén a folyamatban lévő rekonstrukciók értéke 1,7 milliárd forint.”

Akkor nézzük:

A pécsiek soha nem döntöttek úgy, hogy kopaszokat és ügyvédet küldenek a Pécsi Vízmű elfoglalására. Erről formálisan a pécsi városvezetés, illetve a párt – akkor még – mögöttük álló potentátja vagy potentátjai döntöttek. Az eredménye egy 3 milliárdos számla lett, amit az ország adófizetői álltak, és az országos pártvezetés kegyének, illetve az önkormányzat anyagi függetlenségének elvesztéséhez vezető úton egy igen sima aszfaltrétegnek bizonyult.

Azt már a jobb napokat is megélt Szabó Ivánnal, a vízművet elfoglaló kopaszokat vezető ügyvéddel – akinek szavahihetőségéhez a Ledina-ügy óta semmiféle kétség nem férhet – közös sajtótájékoztatót tartó Sándor Zsolt vezérigazgató is szajkózta két évvel a vízműfoglalás után, hogy 1,9 milliárd forint maradt a pécsiek zsebében.

Ha ezt felszorozzuk, kijön a zsebünkben maradt 20 milliárd forint, amiről most Hoppál beszélt.

De vajon hol van? Hol a pénz?

Ha Hoppál Péter mondja, elhisszük, mert sose hazudik, hogy 6,7 milliárd forintot költött a Tettye rekonstrukcióra. Nyilván abban is igazat mond, hogy a francia tulajdonú vízmű elhanyagolta a rendszer korszerűsítését, inkább kitalicskázták a pénzt. (Az a társaság, amit úgy könyörgött ide az akkor is Páva Zsolt vezette önkormányzat, hogy rendbe tegye a ramaty állapotú pécsi hálózatot.) Hiszen ezt ma már ki tudná megcáfolni, nem igaz?

Ha ez mind így van, hogy megmaradt 20 milliárdunk, hogy a Tettye az elődjénél sokkal de sokkal hatékonyabban korszerűsítette a hálózatot, akkor már csak egyetlen kérdésünk marad:

miért kell sokmilliárdos hitelt felvennie a hálózat rekonstrukciójára a pécsi szolgáltatónak pár hónappal a választások előtt és közben a Tettye körül éktelen, óbégató tűzoltást csinálni a baráti médiában?

Ha Hoppált kérdezzük, aki soha nem adta ki az általa vezetett bizottság által összegyűjtött adatokat, nyilván az elmúlt bő 9 évet megelőző elmúltnyolcév lehet az oka. Valamint Soros és a változatosság kedvéért a franciák.