Paks II: eltolná az oroszok felé esedékes törlesztést a kormány

2019. március 24. 10:40 2019. márc. 24. 10:40

Mivel csúszásban van már a paksi atomerőmű bővítése, a kormány most arra készül, hogy az oroszokkal pár éve szinte titokban megkötött hitelszerződést átütemezze. Az eredeti kontraktus szerint ugyanis 2026. március 15-én már el kellene utalni az első részletet.

A Világgazdaság információi szerint a magyar kormány arra készül, hogy átütemeztesse az oroszokkal a paksi atomerőmű-bővítés miatt aláírt hitelszerződést.

Mint ismert, a paksi bővítés 22 hónapos csúszásban van az európai uniós vizsgálatok elhúzódása miatt, de a lap szerint erre még plusz fél, vagy egy évnyi újabb késlekedés jöhet, mivel a magyar fél még mindig nem kapta meg a létesítési engedélyhez szükséges komplett terveket az orosz állami Roszatomtól.

A Világgazdaság szerint ezért a paksi bővítés "akkor kapja meg végleges formáját, amikor a Paks II. Zrt.-hez befutnak az. 5. és a 6. paksi blokk engedélyeztetésre alkalmas tervei."

Az eredeti tervek szerint a két új blokknak 2024-ben és 2026-ban kellett volna beindulnia (míg a régieket 2032-2036 között fokozatosan állították volna le), ám a csúszás miatt 2027-nél hamarabb nem várható az új egységek rendszerbe állítása. Viszont az eredeti időpontok miatt lett meghatározva az első törlesztőrészlet időpontja 2026. március 15-re.

A Világgazdaság cikke szerint lehet, hogy nemcsak a dátumokon, de a hiteltörlesztés feltételrendszerén is változtatni akar majd a magyar kormány.

Tavaly év végén az is kiderült, hogy 25 milliárd forintnyi orosz hitelt már lehívott a magyar fél, ám Süli János atomerőmű-bővítési miniszter szerint kedvező feltételekkel már ezt az összeget vissza is fizették.