Kővári vissza is léphet a választáson, de az ellenkezője is lehetséges

2019. március 25. 16:44 2019. márc. 25. 16:44

Az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) vezetője és polgármesterjelöltje tartott sajtótájékoztatót Pécsen azon apropóból, hogy benyújtották helyi népszavazásra a tervezett uránbánya elleni kérdésüket. Kővári a Pécsi STOP-nak elmondta, az őszi választással kapcsolatban minden forgatókönyv lehetséges és annak ellenkezője is.

Az ÖPE vezetője helyi népszavazási kezdeményezést adott be Lovász István pécsi jegyzőnek hétfőn a Kővágószőlősre tervezett uránbánya kapcsán. Kővári János a jegyzék átadása után elmondta, a helyi választási irodának 30 napja van megvizsgálni, hogy jól adták-e be a kezdeményezésüket, majd ha erre rábólintanak, akkor indulhat meg a helyi népszavazás kiírásához szükséges aláírásgyűjtés.

"Egyetért-e Ön azzal, hogy Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése Pécs Megyei Jogú Város Helyi Építési Szabályzatát és Szabályozási tervét úgy módosítsa, hogy Város közigazgatási területén belül uránbányászathoz és uránérc kitermeléséhez kapcsolódó építmények és műtárgyak létesítését megtiltsa?"

- ez az a kérdés, melyet beterjesztettek a jegyzőhöz.

Kővári - és az ellenzékiek korábbi megnyilvánulásai - szerint ugyanis a bányaterület Pécs alá is benyúlna, viszont mivel maga a bánya nem Pécsen van, így eddig a megyeszékhely mozgástere korlátozott volt. (Hasonló a helyzet a Bodára tervezett, nagy kapacitású végleges atomhulladék-tárolóval is, ám ott még ennyi mozgástér sem jut Pécsnek jelenleg.) Ezzel a kérdéssel azonban már tudnak mit lépni, már ha eljut a népszavazásig az ügy.

Mivel Pécs lakossága 146 ezernél egy kicsivel több, Kővári úgy saccolta, hogy körülbelül 120 ezer választópolgár lehet a megyeszékhelyen, a népszavazás kiírásához pedig a választók 10 százalékának érvényes aláírása kell, ami 12 ezer szignót jelent. Hogy a népszavazás is érvényes legyen, ahhoz viszont több mint 40 ezer érvényes szavazat kell majd.

Arra a kérdésre, hogy a helyi népszavazást esetleg a május végi EP-választással együtt tarthatják-e, Kővári nemmel felelt, szerinte a pécsi közgyűlés elé - ha formailag és jogilag helyes a beadvány - csak júniusban kerülhet az ügy.

Így tehát a voksolás az uránbánya kapcsán akár őszre is csúszhat, így akár együtt is lehet az önkormányzati választással. (Utóbbi időpontja még nem eldöntött, de a korábbi választásokkal összhangban októberre várja mindenki a kiírást.)

Lapunk az uránbányán túl arra is rákérdezett, hogy Kővári adott esetben visszalépne a még most nem ismert kormánypárti polgármester javára.

Kővári János erre úgy felelt, hogy ez is lehetséges, de az is, hogy ő lesz az ellenzék közös jelöltje, de az is lehet, hogy ő lép vissza az ellenzéki jelölt javára. Ahogy summázta: "minden lehetséges, és annak az ellenkezője is."