Választasz – minden egy helyen a jogaidról és lehetőségeidről

2019. március 27. 08:33 2019. márc. 27. 08:33

Újraélesztette a Társaság A Szabadságjogokért (TASZ) választásokról szóló honlapját, immár az Európai parlamenti és önkormányzati választásokkal kapcsolatos tudnivalókkal együtt. Innen mindent megtudhatsz a választási gyűlés szervezésétől a pártalapításig, a jogsértő kampány elleni fellépéstől a választási csalások jelentésééig.

Újra él a TASZ Választasz weboldala, a honlap immár az Európai parlamenti és az önkormányzati választási menüponttal is kibővült.

„Nemcsak a szavazás napján, hanem bármikor tehetünk érte. Közös ügyeink alakítása együttes felelősségünk, így a te feladatod is. Erről is szól a demokrácia. Akkor is, ha jelenleg Magyarországon nem adottak a szabad és tisztességes választások feltételei. Mindannyian tehetünk azért, hogy hallassuk véleményünket, meghalljuk és megértsük egymás véleményét, ellenőrizzük és befolyásoljuk képviselőink, politikusaink munkáját. Azért is tehetünk, hogy a választások azokról a kérdésekről szóljanak, amik nekünk fontosak, és hogy minél sokszínűbb palettáról választhassunk, a verseny pedig tisztább és tisztességesebb legyen. Változás egyedül akkor lehetséges, ha teszünk is érte”

- írják.

A lapon nagy és világos felületeken elhelyezett üzeneteken tudsz navigálni, attól függően, hogy az EP vagy az önkormányzati, netán a most már a múlt és a jövő ködébe vesző parlamenti választások érdekelnek. Kiválaszthatod a menüből azt is, hogy választópolgár/aktivista, jelölt vagy jelölőszervezet, netán újságíróként érdekelnek a lehetőségek.

válaszTASZ - Eszköztár aktív polgároknak

A demokrácia nem egy nap. Nem csak a választás napján van beleszólásunk a közéletbe. Segítünk, hogy részt vehess a közügyekben, amikor csak szeretnél.

Amikből jóval több van, mint gondoltad volna. Az oldalon világos magyarázatot találsz minden a választásokkal kapcsolatos fogalomról, és ugyanilyen egyértelmű itinert is, hogy milyen ügyekben mit tehet akár egyetlen aktív választópolgár.

Kiderül, hogy mi számít jogsértő vagy erkölcstelen kampánynak és hogy mit tehetsz te ellene, vagy éppen az ellen, hogy a gyereked iskolájában, óvodájában kampányoljanak politikusok.

Megtudhatsz továbbá mindent arról, hogy milyen lehetőségeid vannak, ha visszaéltek az adataiddal, vagy ha egyáltalán nem akarod, hogy hozzáférjenek, ha választási csalást tapasztalsz, hogyan kérheted a szavazatok újraszámlálását.

Röviden: mindent összepréselt a TASZ egyetlen portálon, amit boldogabb országokban a felcseperedő fiatalok egyébként is tudnak, nálunk is legalább a középiskolákban tanítani kellene, de egy darabig még biztosan nem fogják.