4,8 milliót kér Vári Attila a közérdekű adatokért

2019. március 26. 18:18 2019. márc. 26. 18:18

Közérdekű adatigényléssel fordult a Társaság a Közérdekű Adatokért 2019 a PSN Zrt.-hez, többek között bérre, alkalmazottakra, útiköltség-elszámolásra rákérdezve. Vári Attila vezérigazgató azonban 4,8 millió forintért cserébe árulná csak el azokat.

"A közelmúltban közérdekű adat kiadása iránti kérelmet nyújtottunk be a Vári Attila vezérigazgató által vezetett PSN Zrt-nek" - írja a Facebook-oldalán publikált közleményében a TAKA 2019.

"Ebben kértük, hogy a 2015-2019-ig terjedő időre adják ki az arra vonatkozó adatokat, hány munkavállalót foglalkoztattak, ennek mennyi volt a bér, és járulék költsége. Mennyi üzemanyag, és útiköltséget számoltak el. Milyen vállalkozásokkal, közreműködőkkel álltak jogviszonyban, küldjék meg a szerződéseket teljesítési igazolásokat továbbá, hogy mikor, milyen összeg került kifizetésre ezek terhére. Kértük annak közlését, milyen sportágak tekintetében részesültek állami támogatásban egyesületenként, szakosztályonként, akár adójóváírás formájában. Kértük annak közlését, hogy milyen gépjárműveket vásároltak, béreltek, ennek mi volt a költsége. Amennyiben volt Állami Számvevőszéki vizsgálat, akkor ennek jelentését küldjék meg. Kértük, ha volt szerződés ügyvédi, tanácsadói, reklám, PR stb. tevékenységre, akkor az erre vonatkozó szerződéseket adják ki."

A PSN Zrt.-t vezető Vári Attila minderre válaszul azt írta, hogy a kért adatok kiadása négy órás munkaidőnél többet igényel, valamint elektronikus formában rendelkezésre nem álló adatokat kért a szervezet, aminek a rendelkezésre bocsátását, kilenc munkavállalóval is csak 1439 óra alatt tudna teljesíteni. Továbbá közölte, mivel ez olyan jelentős költséggel jár, a TAKA 2019 előre fizessen 4 841 000 Ft-ot.

Az ügyvédeket tömörítő TAKA 2019 szerint Vári válaszával ellentétben a kért adatok szükségszerűen, jogszabályokban írtaknak megfelelőn elektronikusan rendelkezésre állnak.

"Számszaki adatokat kértünk, alkalmazottak számáról, bérköltségről, gépjárművek számáról, útiköltségről, kifizetett egyéb költségekről stb. Erre Vári Úr azonnal meg tudta számolni, hogy csak kilenc alkalmazottja van pl. a pénzügyi/humán részlegen, ami fejben is könnyen számon tartható. A Zrt-nek van éves költségvetése, könyvelése, amiben a kért adatok minden évben összegzésre kerülnek az adóhatóság által ellenőrizhető módon elektronikus formában, számítógépen. Egy közepes képességű könyvelő a számszaki adatokat egy két óra alatt a meglévő nyilvántartásokból ki tudja gyűjteni. Az általa állított 1439 óra időtartamot, ha nyolc órás munkanappal elosztjuk, akkor egy ember kb. 180 napig dolgozna rajtuk. Ez a fentiek miatt nyilvánvalóan nem igaz, hiszen a könyvelésben már rendelkezésre álló, összegzett adatokról van szó, amit néhány gombnyomással el lehet érni és adathordozóra tölteni. Ha nincsenek meg ezen adatok, és most kell előállítani őket, akkor viszont a szervezet nem működik a jogszabályoknak megfelelően."

- közölték. Hozzátették, ugyan szerződéseket, és azzal kapcsolatos dokumentumokat is kértek, de ezt se papír alapon, hanem elektronikus úton igényelték megküldeni, tehát még a papír költsége sem merül fel.

"Ha egy átlagos magyar gazdálkodó szervezet ilyen indokokkal kérne az adóhatóságtól időt a gazdálkodására vonatkozó dokumentumok kiadására, akkor a NAV azonnal megszállná!"

- szögezi le a TAKA. A szervezet szerint nem vitatja, hogy a PSN Zrt.-nek joga van költségtérítést kérni, de ezt az összeget túlzásnak látják, az ilyen pedig joggal való visszaélést valósít meg, ellehetetlenítve a közérdekű adatok megismeréséhez való alkotmányos jogot. Hozzáteszik, a közfeladatot ellátó szervek a közérdekű adatigénylések teljesítésekor nem szolgáltatást nyújtanak, készen kell állniuk arra, hogy érkezhet hozzájuk közadatigénylés.

"Mi egy pártok által pénzügyileg nem támogatott, néhány magánszemély által alapított, igen szerény költségvetésű egyesület vagyunk. Vári Úr megközelítőleg öt millió forintot kér tőlünk, azért, hogy a pécsiek megismerhessék az Zrt. működésével kapcsolatos pénzügyi adatokat. Mi eddig milliós nagyságrendű összegekről a PSN Zrt-vel kapcsolatban csak akkor hallottunk, ha Vári Attila Úr fizetése került szóba. Ekkora összeget nem áll módunkban a PSN Zrt-nek megfizetni, de meggyőződésünk, hogy más, egyszerű pécsi polgár sem képes erre a közérdekű adatok megismerésé érdekében. A PSN Zrt. válaszában közöltek joggal való visszaélésnek minősülnek. A kért adatok közérdekűek, melyek megismeréséhez minden állampolgárnak joga van, azok nem titkosak és nem titkolhatóak a pécsiek elől, szabályosan folytatott gazdálkodás esetén pedig ellenérzést sem kell kiváltson annak igénylése.

Kénytelenek vagyunk nyilvánosan kérni a PSN Zrt-t, és az azt vezető Vári Attila vezérigazgató Urat, hogy az Alaptörvénynek és az információs önrendelkezési jogról, és az információszabadságról szóló törvénynek megfelelően, tegyen eleget adatkiadási kötelezettségének, különben megtesszük a szükséges jogi lépéseket! "

- zárul a TAKA közleménye.