12 milliárdból rakják rendbe a Siót a Balaton vízszintemelése miatt

2019. március 27. 12:08 2019. márc. 27. 12:08

Megemelik 10 centivel a Balaton vízszintjét, a rendelkezés csak a Sió-csatornára nézve 12 milliárdos beruházást jelent. A tervek szerint több zsilipet is át kell építeni és három közúti hidat is meg kell magasítani.

A Napi.hu cikke szerint az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OKF) nyertest hirdetett az uniós közbeszerzési értesítőben arról, hogy mely égek nyerték el a "Balaton levezető rendszerének korszerűsítése" című tendert.

A lap szerint a hangzatos cím a Sió-csatorna korszerűsítését jelenti, ugyanis az OKF korábbi tervei szerint a jelenlegi 110 centiméteres szabályozási szintről 120 centiméteresre akarja emelni a Balaton vízszintjét.

Ehhez viszont a levezető csatornát is rendbe kell tenni, a tervek szerint a balatonkiliti zsilipet, továbbá a hajózó- és leeresztő zsilipet is korszerűsíteni kell. Mindezek mellett a töltéseket is át kell helyezni néhol és három közúti hidat is meg kell magasítani.

A "tervezést és az építést a Strabag Építőipari Zrt. és a Colas Alterra Zrt. végezheti, nettó 12 milliárd 294 millió forintért", a beruházás pedig uniós forrásból (KEHOP - Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program) lesz finanszírozva.

A lap szerint a nyílt tenderen még a KÖTIVIÉP'B Közép-Tisza Vidéki Vízépítő és Telekommunikációs Kft. indult együtt a Békés Drén Környezetvédelmi, Víz- és Mélyépítési Kft.-vel, valamint az A-Híd Zrt. is jelentkezett a pályázaton. Az ajánlatkérő OKF a nyertes cégekkel március 14-én kötött szerződést.

A Balaton vízszintemelésének a déli part mélyebben fekvő települései is örültek 2017-ben. Viszont már akkor jelezték, hogy a parti védműveket meg kell magasítani, ehhez pedig állami segítség kell, mert egy ilyen beruházást az érintett települések - köztük Balatonfenyves - nem tud saját forrásból finanszírozni.