Ujhelyi szerint Orbánisztán és Európa között kell választani

2019. március 27. 13:55 2019. márc. 27. 13:55

Az MSZP EP-képviselője emlékeztetett arra is: az MSZP és Párbeszéd hozta létre az egyetlen Európa-párti közös listát.

„Aki szereti a hazáját, az most az Európai Unióban akarja tartani Magyarországot, éppen az orbáni politika ellenében.” – mondta Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője. Ujhelyi szerint május 26-án Magyarország és Európa sorsáról döntenek majd a választók. Úgy gondolja, hogy a Fidesz a néppárti tagságának felfüggesztése után már nem tudja Magyarország érdekeit képviselni, és ahhoz, hogy hazánkat az unióban tartsuk, arra van szükség, hogy Orbán Viktor kisebbségbe szoruljon a választáson. Ennek érdekében hozta létre az MSZP és a Párbeszéd az egyetlen Európa-párti közös listát – írja a Hírklikk.

Az EP-képviselő elmondta, hogy a szövetségük azért dolgozik, hogy az unió most már az emberek hétköznapjaiba fektessen be. Céljuk az európai színvonalú egészségügy és oktatás elérése, az európai minimálbér és minimálnyugdíj szabályok megteremtése, és az európai szociális bérlakás-építési program megvalósítása. Ujhelyi emlékeztetett, hogy rengeteg pénzt kapott az uniótól Magyarország, de most az a kérdés, hogy ez a támogatás folytatódik-e? „Választani kell Orbánisztán és Európa között.”

Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint a Fidesz még mindig nem érti, hogy miért indítottak ellene eljárást az európai intézmények, és miért függesztette fel a tagságát a saját pártcsaládja. Ugyanis ha értené, akkor nem lett volna botrány az Igazságügy bizottság mai ülésén, ahol az Állami Számvevőszék elnökének kérésére került napirendre a képviselők ellenőrzési jogának korlátozása. Úgy véli, hogy a fideszes politikusok nem értik vagy nem érdekli őket, hogy a demokrácia leépítésével a magyarok jólétét és biztonságát veszélyeztetik.

A szocialista politikus felszólította Trócsányi László igazságügyi minisztert, aki egyben a Fidesz EP-listavezetője is, hogy azonnal lépjen közbe az ügyben, és tegyen tanúbizonyságot arról, hogy nem a Fidesz pártrabszolgája.