Miniszter mellett lett tanácsadó a pécsi médiaguru

2019. március 27. 14:59 2019. márc. 27. 14:59

Nem hagyja magára híveit a kormánypárt, ez történt Belénessy Csabával is, a pécsi illetőségű egykori MTI-vezérrel, akinek pár hónapja járt le a köztévés tanácsadói szerződése. Most úgy hírlik, Trócsányi igazságügyi miniszternél lesz kommunikációs tanácsadó. Meg mellette Szegeden építgeti a pártmédiát.

A 444 cikke szerint nem hagyja az út szélén a Fidesz Belénessy Csabát, az egykor Pécsről indult riportert, akinek vezetése alatt szűnt meg az MTI függetlensége. Belénessy onnan ment nyugdíjba 2012-ben, az akkori sajtóhírek szerint az elég szép végkielégítést kevesellte a tévés. (A kettő közt meg irányította a Magyar Televízió körzeti stúdióit, de megfordult a Magyar Rádiónál és a Lánchíd Rádiónál is.)

A lap szerint ugyanis Belénessynek tavaly novemberben járt le a köztévénél a tanácsadói szerződése, ám most megkínálták egy újabbal: legyen ő Trócsányi László igazságügyi miniszter kommunikációs tanácsadója. (Trócsányi amúgy első helyen áll a Fidesz EP-listáján, uniós biztosságra is jelölni kívánja pártja.)

Belénessy Csaba a 30 éves Kanizsa TV-kiállításon 2015-ben:

Belénessy nyugdíjazása óta is aktívan segíti a kormánypártokat médiaügyekben. A Magyar Narancs tavaly novemberben cikkezett arról, hogy Botka László szocialista polgármester legyőzésére Kobza Miklós NER-nagyágyú mellett őt is leküldték Szegedre, hogy építsék ki a helyben elég gyönge Fidesz médiatámogatását. (Belénessy mellett Kapitány Gergely, a pécsi önkormányzati médiacentrum egykori vezetője, Páva Zsolt korábbi tanácsadója is Szegeden tevékenykedik az egyik lap főszerkesztőjeként. Őt most épp egy hamis levél miatt ítélték el nem jogerősen, amit a lap leközölt - bővebben itt írtunk az esetről.)

De a néhai Andy Vajnának is sokat segített abban, hogy az akkor még a filmügyi biztos érdekeltségébe tartozó Rádió 1 úgy tudjon országos hálózatot kiépíteni, hogy országos frekvenciát nem pályázott meg. Helyette hálózatosodtak több kisebb adókörzetű rádióval (hálózatosodás: amikor egy helyi rádió a műsorideje nagy részét átengedi egy nagyobb rádiónak), a frekvenciapályázatokon Belénessy is indult cégével. Ahol nyert, ott végül a Rádió 1 úszott be a frekvenciára.