Nem jogerősen elítélték a Szemem Fénye Alapítvány vezetőjét

2019. március 28. 10:37 2019. márc. 28. 10:37

Hűtlen kezelés és folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználása miatt egy év börtönt kapott Gyura Barbara, a Szemem Fénye Alapítvány vezetője. A bíróság a büntetést két év próbaidőre felfüggesztette. Az ítélet nem jogerős.

A Pécsi Törvényszék közleménye szerint a Pécsi Járásbíróság március 28-án a Szemem Fénye Alapítvány vezetőjét, Gyura Barbarát "hűtlen kezelés bűntette és folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt 1 év börtönre ítélte és kötelezte az eljárás során felmerült 242 428 forint bűnügyi költség megfizetésére.

A bíróság a szabadságvesztés büntetés végrehajtását 2 évi próbaidőre felfüggesztette és rendelkezett az eljárás során lefoglalt alapítványi iratoknak az alapítvány ügygondnoka részére történő kiadásáról."

Az ítéletet a vádlott és védője elfogadta, ám az ügyész a fellebbezés bejelentésére fenntartott három munkanapot fenntartotta, így egyelőre az ítélet nem jogerős.

A törvényszéki közlemény szerint "az alapítvány kuratóriuma csak névleg működött, tényleges üléseket nem tartott, a vagyon felhasználásával, az alapítvány működésével kapcsolatos döntéseket a vádlott hozta meg. Az alapítvány bankszámlái felett a vádlott rendelkezett, a számlákhoz tartozó bankkártyákat is kezelte.

A vádlott 2015. február 6-án vagyonkezelői kötelezettségét megszegte azzal, hogy a kuratórium döntése nélkül az alapítványi célokkal nem összeegyeztethető kölcsönszerződést kötött az alapítvány egyik önkéntesével, mely szerint az alapítvány egy hónap időtartamra, kamatfizetési kötelezettség nélkül 12.500.000 millió forintot adott kölcsön az önkéntesnek.

Az önkéntes a kölcsönt nem fizette vissza, erről a vádlott írásbeli tájékoztatót készített, és mivel az önkéntes idő közben elhalálozott, így a kölcsön összegét az alapítvány könyvelésében rendkívüli ráfordításként számolták el.

A bíróság nem látta megállapíthatónak azt, hogy a vádlott részben az alapítvány bankszámláiról történő átutalással, részben készpénzzel történő egyéb kifizetéseivel nem az alapítvány alapító okiratában meghatározott célok megvalósítását szolgáló kifizetéseket is teljesített

- zárul a közlemény.